tisdag, mars 04, 2008

Ruggskidor

Jag får mycket frågor ang. "RUGG". Vad det är, hur man gör, skillnader i tekniker.

Jag kan enkelt beskriva rugg med att man endast ruggar fästzonen med sandpapper, sen har på något som gör att inte is bildas i ruggen (ifrysning), typ silikon, vi elitåkare andvänder högflourid pulver. Sen är det bara att tuta och köra. Så länge som snön är något "fet" (fuktig och finkornig) funkar det kanon.

Principen är en utveckling av den mer välkända fiskfjällsskidan.


På bilden till höger är mina ruggskidor. Dom har ett hårdare belag i mitten för att då ruggen ska hålla bättre kvalitet. Nu var skillnaden på Vasaloppet förmodligen det att de allra flesta åkte på för mjuka ruggskidor, som inte höll uppe ruggen från snön tillräckligt för att glidet ska vara tillfredsställande Att ha ruggat ett par vanliga skidor som var något hårdare hade varit mer fördelaktigt än att ha skidor med specialbelag i mitten!

2 kommentarer:

Emil senior sa...

Ruggskidor
Efter att jag har läst en massa ,käns det att klister skidor måste vara bästa allternativ med tanke på att "valla/silikon" slits på kalla skidor för snabbt och håller inte en långlopp.Var köper man skidor med olika belag??

Anonym sa...

Du får aldrig fast ett par klisterskidor. Du måste ha ett par mjuka skidor med ett slutspann som håller upp ruggen precis.
Skidorna kan du ha svårt att få tag på när dom är specialgjorda, men ibland ser man par i butik.
Lycka till.
/Gustaf