måndag, april 12, 2004

Arkiv 2004 from April

2004


041216
Jag avstår helgens Sverigecup tävling i Boden med anledning av att jag känner att skuldran inte är helt ok efter vurpan i söndags, det är nog ingen fara men jag tar det säkra före det osäkra. Dessutom är jag väldigt sliten i hals och luftrör, och har nog en liten infektion där. Jag kommer att kurera mig för att sedan träna med sikte på SM ibörjan på Januari och efterföljande viktiga tävlingar.

041213
Idag var det 15km skate. Jag kände redan innan start att jag var mycket tagen av helgens tävlande, och när jag gav mig iväg så fanns inget tryck i åkningen, en jag harvade trött på , men när det var 3km kvar så drog jag en vurpa i en av de riktigt svåra utförslöporna, och hamnade ute i buskarna bredvid spåret, då gick luften ur mig helt och jag blev så less att jag klev av. Det var kanske lite dåligt, men det var så tråkigt med skidor idag. Det gick för övrigt tungt för de flesta svenskarna idag utom Rikard Andreasson, Mora, som skuttade in på en fin 14:e plats!
Nu blir det vila och sedan träning fram över Jul.

041211
15km klassiskt stod på programet idag och det kändes i kroppen att det var en tuff sprint tävling igår, men jag kunde åka avslappnat och det kändes allt bättre under loppet och i mål var jag 6:a idag igen! Skön känsla att jag hänger med trots att inte det går 100%, men jag är ju också i mycket bra form!
1. Anders Gaustad NOR
2. Stig Rune Kveen NOR
3. Jan Egil Andressen NOR
4. Mats Larsson SWE
5. Krister Trondsen NOR
6 Gustaf Berglund SWE

041210
Idag var det klassisk sprint på Scandinaviska cupen. Tyvärr var det ännu en gång en bana som man med lätthet kunde staka sig runt med "blanka" skidor, men som tur var hade vi i Sverige kanonglid trots att vi hade fäste under, kanon vallning! Vilket syntes i resultatlistan, bland 120 startande fanns 5 svenskar, och vi var alla topp 6! Men det var nära att jag missade allt, jag tog fel på starttiden och var ute och värmde när jag upptäckte misstaget, jag han precis till start. Det blev ett skitlopp i kvalet, men var trots det 10:a där, och kom vidare och åkte riktigt bra och blev till slut 6:a!
1. Petter Myhlback SWE
2. Jerry Ahrlin SWE
3. Fredrik Östberg SWE
4. Ola Viggen Hattestad NOR
5. Fredrik Byström SWE
6. Gustaf Berglund SWE

041207
Idag blev det klart att det blir Skadinaviskcup åkande till helgen trots allt. Jag kommer kommer att hoppa in för Rikard Hägglund som får möjligheten att köra WC i Val de Fiemme. Det var han verkligen värd, och jag önskar honom lycka till!

041204
Idag kördes träningstävling på ÖSK skidstadion med bästa tänkbara motstånd. Vi körde skiathlon 7,5+7,5km. Det var gemensamstart och det gick fort ibörjan, det var M.Fredriksson som drog, jag var tvungen att släppa ca 10s på trion MF, Södergren, J.Olsson, när jag vick ta mitt tempo tog jag in på dem och var vid skidbytet 3s efter, och ett trettio tal sekunder före F.Persson, R.Hägglund och M.Larsson. Skatedelen startades också i ett rasande tempo och Jag tappade mycket direkt men fick efter ett par km in flytet och kunde åka riktigt fort och tappade inte så mycket mer och utökade bakåt. Detta var ett ännu skönare formbesked än förra helgen, nu var det ju WC åkarna man fick mäta sig mot.
Tiderna i Resultatet nedan är ungefärliga;
1. M.Fredriksson 43.48
2. A.Södergren +0.00.01
3. J.Olsson +12
4 G.Berglund +38
5. R.Hägglund +1.12
6. M.Larsson +1.20
7. F.Persson +1.30
...

041203
Nu känner jag mig på gång igen, körde lite intervall igår och det kändes skit bra! Nu kommer varmvädret in, lagom till Jul som varje år, snön försvinner från träden och gatan blir isig, skönt då är allt som det ska!
Tack för alla positiva kommentarer efter helgens comeback, det värmer!

041201
Jag kände mig seg imorse, och inte återhämtad från träningen igår, så det blev heldag vila. Fick mycket understökat, bla så har det blivit en diskmaskin i lägenheten, skönt men det var mycket stök. Fick besked idag också att jag inte platsar i Scandinaviska cup laget, Peken har givit mig titeln "reserv på hemmaplan", om jag får köra beror på vad Mats Larsson presterar närmaste tiden!? Tävlingarna går nästa helg i Norska Veldre.

041128
Idag hade jag flytet! Jag blev 2:a i dagens Sverigecup över 10km. Det var en rafflande uppgörelse med Björn Lind (sprint-stjärnan), i mål skillde det 8 sekunder till Björns fördel. Jag är skitnöjd, jag hade kanonskidor och som tidigare sagts kanonform, jag hade dock lite problem med kylan och kände mig inte riktigt rapp i stakningen, men det är paranteser, idag var en bra dag!

041127
Idag gick de surt!!! 20 meter efter start i kvalet bröt jag staven, såååå tråkigt, jag var jäkligt laddad, jag gjorde ändå ett försök att ta mig runt. Men jag var tvungen att åka halva banan med den brutna staven innan jag fick en ny, och den var tyvärr alldeles för lång. Trots allt detta lyckades jag bli 19:e. Självklart gick jag inte vidare (topp 16), men det var konstigt nog nära.

041126
Idag drar det till Bruksvallarna igen. Jag är i kanonform, och det kanske kan ersätta skuldran som inte är i superslag än... Det ska bli riktikt kallt i helgen så att det blir att ta det lite "cool". Så här tidigt på säsongen är man extra känslig för kylan och det är inte omöjligt att jag åker med värmeväxlare under loppet, att åka med en sådan är lite begränsande men det är mer begränsande att få astmasytomerna som jag annars får...

041123
Känner idag att jag kommit tagit ett steg åt rätt håll med min skuldra, jag har testat att köra med en elektrisk muskelstimulator och det har givit resultat...
Måste kommentera det snacket som cirkulerar om att det inte finns några skidåkare av klass efter Fredriksson och Södergren, syftat då på helgens tävlingar i Gällivare. För det första så kan man inte stirra sig blind på resultaten som var utan tiden som åkarna var efter, då var inte avståndet så långt. Med tanke på den relativt korta tid de svenska har haft på snö innan tävlingarna i jämförelse med andra nationer så gjorde man bra insatser, dessutom så är det så att på premiär tävlingarna så fyller de flesta nationerna kvoterna med taggade åkare och bredden på konkurrensen ökar. Vilket betyder att minsta miss i tex form, skidor, köldtålighet kostar tid och därmed massor av placeringar. Vad det gäller att svenskar utvecklas mer långsamt, så är ju faktum det att i Sverige har en kultur som satsar på bredden, skidsporten är stor här och det är få förunnat att kunna satsa på heltid, inte förrän man kommer in i A-laget. I andra länder så är sporten mindre och man satsar enoma resurser på några få att lyckas. Därav så utvecklas oftast dessa fortare är oss som får "harva" på några år tills man får möjligheten att satsa heltid och därigenom utvecklas det sista in i världseliten, tyvärr är det allt för många som lägger av för tidigt pga att man inte genomskådar detta tugg och/eller inte klarar av att kombinera idrotten med att betala räkningar, mat, hyra osv.
Själv så är jag på den nivån att jag letar alla vägar och vänder på alla kronor för att försöka bli så bra som möjligt, men jag vet också att det tar dubbelt så lång tid än för mina jämnåriga i Ryssland, Tyskland, Italien, Österrike.
041122
I helgen har jag varit i Vålådalen och tränat. Det blev riktigt bra träning på kanonfina spår. Jag körde 3 pass per dag, två skidpass och ett styrkepass på kvällen. Jag hittade flytet i tekniken också, framförallt i skate, det var viktigt med helgen förutom att jag började få tillbaka kraften i överkroppen.
Två dagars vila blir det nu och sedan tar jag beslutet om jag är tillräckligt OK för att åka i Bruksvallarna till helgen.

041119
Var igår hos sjukgymnasten, jag fick lite nya övningar att jobba på, men framförallt gjorde jag några övningar (mage) som inte kändes så mycket, men ack vad jag bedrog mig-jag har rikig räningsvärk i magen idag.
Nu drar jag till Vålådalen för att träna. Snöförhållanderna är riktigt bra här i Ösund, men tyvärr så är kunskapen om hur man tar till vara på det för skidspår så dålig här så det är inte mycket att hurra för än....mot fjällen.
041117
Har varit i Järpen idag igen, det blev hårda intervaller med Rikard H. Soligt och kallt är det, och för första dagen surrar snökanonerna på ÖSK, det skulle absolut gå att köra tävlingar här till helgen, men kör hårt ni som ska i Gällivare...

041116
Idag har jag varit i Järpen och åkt skidor, de blev en tur runt gamla hederliga 2milen, det var några år sedan man åkte runt den. Det var också det första snöpasset i år som jag kände mig riktigt pigg, skönt!

041115
Jag har blivit uttagen i nationella gruppen för världscuptävlingarna i Gällivare, men har idag avböjd med anledning av att jag känner att jag inte kan prestera på normal nivå. Jag kommer senare i veckan åka iväg på ytterligare ett läger för att träna, vart det blir får vi se, men snön har ju kommit och det skulle vara roligt att åka till Vålådalen för omväxlings skull. Det är ett gemytligt gammalt träningsmecka som har alla möjligheter till bra träning...förhoppningsvis snö också!

041114
Snöbrist var orsaken till de inställda tävlingarna i Bruksvallarna, men snökaos var näsan orsaken till att träningstävlingarna blev inställda ihelgen. 3 dm snö föll under helgen och spåren blev gudomligt fina. Jag hade tidigare bestämt mig för att försöka åka den klassika tävlingen, och i lördags var det dags. Efter att starten två gånger blivit uppskuten kom vi igång vid 18 tiden i elljus. För mig var det ingen rolig historia då jag tidigt kände att benen ville en sak men överkroppen en annan, halvägs in i loppet var jag helt slut i överkroppen och jag kände att skuldran började ge vika, någon kilometer senare klev jag av för att inte riskera en rejäl överansträgning. Trist, men nödvändigt. Jag kommer nu att fösöka träna i lugn och ro för att ge det ett nytt försök om ett par veckor. Det positiva från helgen var att jag hade en grymt flyt uppför och att jag har fina ben, hopp finns för en bra säsong trots allt.

041109
Idag kom beskedet att de officiella tävlingarna i Bruksvallarna flyttas fram 2 veckor, men landslagsledningen har bestämt att köra en inofficiell wcuttagning på Kläppen vägen. Så de planer jag hade att åka norröver för bättre träningsförhållanden är bara att slopa, jag känner mig lite tvingad att åka ner till isen men det är bara att göra det bästa av situationen. Det nlir en klassisk tävling på Lördag och en skate på Söndag.
Nu är jag på väg till Vintersportcentrat för intervallen på rullskidbandet, där är det alltid bra förhållanden....

TYVÄRR SÅ SLUTADE MIN FJÄRRANSLUTNING ATT FUNKA I BRUKSVALLARNA, OCH DÄRMED UTEBLEV UPPDATERINGEN AV DENNA SIDA, MEN JAG GÖR EN KORT REDOGÖRELSE NEDAN....
Tisdag; Första passet på "Kläppen", det var förvånadsvärt bra förhållanden, vändor på dryga timmen och nästan ingen sten framme. Det blev två lättare pass idag. Första var skate och det kändes tungt och jag hittade inget flyt, det andra var klassiskt och det var som att vända på pannkakan, jag hade grymt flyt och kände mig pigg.
Onsdag; Någon minusgrad och grymt fint väder, också spår. Körde intervaller, "skiathlon", 4x12min, det var ungefär samma känsla som igår, dåligt flyt skate, underbart klassiskt. Eftermidddag lätt skidpass.
Torsdag; Impulspass skate, det kändes hyggligt, men blev stor påfrestning för skuldran som annars funkat rätt OK, avlastade på eftermiddags passet skuldran men så lite stakning som möjligt. Plusgrader och blanka spår idag.
Fredag; Vilodag och träningsvärk i skuldran, känns inte OK, lätt massage, voltaren och vila idag för den. Vädret var myckat skiftande, 0:an och omväxlande regn eller snöfall.
Lördag; Idag körde vi en testtävling skate (ca 7km), var innan i valet och kvalet o jag skulle köra med min fortsatt onda skuldra, men jag körde, tyvärr så var det så blankt på skate ytan så det blev bara att gå på överkroppen och hugga, skidorna skar inte fast på ytan. Detta och min skuldra gjorde att det blev ett totalt misslyckat race tidsmässigt och "rehabs-mässigt", låångt efter och överansträngd i skuldran. Det blev lättare löpning på eftermiddagen.
Söndag; Beslut att åka hem. Dels är spåren så isiga att det är svårt att åka tekniskt bra, dels behöver min skuldra vila ett par dagar då den är kraftlös och ond. Om det blir någon tävling till helgen beslutas på Tisdag, men någon Intersport cup är knappast att vänta, men ev. en träningstävling/uttagningstävling på kläppen.

041031
Imorgon är det meningen att första snölägret i Sverige skall starta, och det i Bruksvallarna. Som ryktet säger så är det åkbart (skate) på "kläppen-vägen", och om inget töväder drar in så blir det med all säkerhet färd till Härjedalen.
Jag har den senaste veckan känt mig i bra slag, jag gjorde mitt bästa test någonsin på rullbandet i Torsdags, trots att jag helt klart var begränsad av återhämtningen i överkroppen. Det var helt klart ett skönt kvitto, men jag har trots det absolut inga förväntningar på mig att prestera på max innan årsskiftet. Jag började köra tufft med stakning för en vecka sedan, och jag känner redan resultat, det är en bit kvar till hur jag var innan skadan, men det känns mer hoppfullt nu än för bara någon vecka sedan.

041024
Kul att det börjar så bra i WC för svenskarna. Anna imponerade med både taktisk kyla och snabbhet, Peter gjorde det samma, jag trodde inte att han skulle ta en tredje seger i Dusseldorf, trist var att Micke blev trängd i sista kurvan, han såg ut att ha både styrka och skidor för en seger, men det kommer.
Själv körde jag intervaller med Södergren igår (klassiskt), oj vad jag var lååångt efter, fraförallt på stakning, det känns lite hopplöst, framförallt med tanke på att han inte gick för fullt... Men det var mitt första hårda pass med överkroppen på nästan 2 månader och jag jämför med en av världens bästa just nu!

041022
Nu har jag kommit igång med träningen igen efter febern, och det känns sådär kan jag säga. Jag har ingen "stunns" i kroppen men om några dagar blir det nog bättre. Vad det gäller skuldran så känns det ok, men jag är väldigt svag.
Tävlingspremiären kommer allt närmare, men för mig gäller det att komma igång med överkroppsarbetet, så det är inte möjligt för mig att prestera bra förrän efter nyår, fram tills dess är alla tävlingar rena test race för att komma tillbaka efter skadan.

041019
Hemma! Skönt! Jag är utpumpad efter febern, den tog verkligen på krafterna, så gjorde också den resa hem från Ramsau jag gjorde igår.
Resan startade efter att klockan pipit vid 04.20, bilresa mot Munchen med chaufför Fredrik som gjorde ett bra jobb tillsammans med lastbilarna i gryningen på autobahn. 09.05 gick planet mot Arlanda, 2 timmar senare var jag där och planet hem till Östersund avgick 14.45. När vi var ungefär 5 sekunder från att landa på Frösön då Planert drog iväg med full kraft rakt mot skyn igen, alla i planet tittade frågande på varandra, efter 1 minut med motorerna på full gas hördes piloten i högtalarna.
- Tyvärr, det är för mycket dimma på Frösön, vi åker till Sundsvall och landar, gurglade han fram på danska!
Det va ju precis det man behövde då....efter 20 minuter landade vi på Midlanda och det väntade en bussresa på två och en halv timme!
Trots att det var skitjobbigt och uttröttande så blev ju jag allt piggare från febern, så det konstiga var att jag va som piggast under hela dagen (kanske på 3 dagar) när jag kom hem halv sju!
......men däremot idag är jag trött...

041016
När jag vaknade idag kände jag en olustig känsla i kroppen, det var en känsla av att jag frös men ändå inte. Vid frukost kände jag att det var jobbigt att äta och när jag sedan skulle byta om till träningskläder så märkte jag att pulsen var mycket hög, 115-120 slag/min när jag skulle dra på mig tröjan...
Jag bestämde mig för att gå och lägga mig igen, och det dröjde bara en halvtimme sedan kom en febertopp, sedan har jag legat hela dagen med feber och frossa, och varit oförmögen att äta. När klockan hade passerat middag och jag fortfarande mådde skit, så ringde jag Magnar Dalen och frågade om han visste av nån läkare här i Ramsau, 5 minuter senare knackade Rysslands landslagsläkare på dörren. Han gjorde en grundlig undersökning och gav mig lugnande besked, jag var nog påverkad av höjden och ett litet virus hade slagit till, han gav mig en brustablett med C-vitamin (10g!), paracetamol och efedrin. Detta skulle rensa ikroppen och jag ska vara bra imorgon..?
Jag kan iallafall säga nu att jag känner mig mycket, mycket bättre, febern är borta och jag känner mig pigg för första gången idag!

041014
Efter ett liten lättnads känsla idag på höjden och 2.30 skidåkning i sol, körde vi på eftermiddagen skidgångstest i den kända slalombacken i Schladming. En fruktansvärt brant backe och ett test där 400 höjdmeter avverkas. Det blev rekord idag, jag gick upp på 13.59, 16 sek bättre än ifjol. Träningskompisen Fredrik Persson var tätt följd på 14.04, 6 sek bättre än hans tidigare personliga rekord. En bra dag med positiva besked alltså. Imorgon vänar en vilodag följd av de sista två dagarnas hårdkörning innan vi åker hem.

041012
Första dagen på Dachstain glaciären (2700möh). Många av skidåkarna i världseliten har letat sig hit för den sista snöträningen innan världscupen drar igång. Sol och perfekta förhållanden gjorde att det var helt underbart att stå på skidorna igen, men det kändes onekligen ovant och framförallt tungt på den höga höjden. Det blev 2timmar idag och imorgon kör jag 2.30, sedan ska det börja kännas lite lättare.

041010
Imorgon drar det av till Österrike och Ramsau för skidåkning och träning på hög höjd. Jag ser mycket fram mot lägret, dels pga av at jag känner att skuldran börjar kännas bättre och dels pga att jag inte åkt skidor sedan 22 april (nästan 6 månader sen!).
Minusgraderna har kommit till Östersund och det är bra inför WC, om det nu finns jour för snösprutning...? Vinterdäck på iallafall!

041004
Nu är det inte bara armen som strular..... jag är i och för sig på god väg att bli ok, jag har simmat ett par gånger och känt att lite styrka kommit tillbaka, men det läger som vi skulle iväg på nu verkar gå i stöpet. Det är knök fullt i Voukatti och i och med att beskedet om lägret var i sista stund så har vi inget bokat boende. Jag är helt på för att åka till Ramsau och träna, men det verkar som om intresset för sådan träning är låg hos andra så det blir nog inget där heller. Ett snöläger skulle passa som handsken för mig nu då jag ska försöka komma igång med överkroppsarbetet...vi får se vad som händer..?
Sedan så fick jag idag beskedet att jag EJ var kvalificerad till elitidrottsstipendiet, jag ställer mig mycket frågande till vad som ligger bakom, men kan egentligen bara konstatera att jag har ganska stora problem just nu om hur jag ska klara ekonomin framöver!
040930
Nu är det 4 veckor sedan jag vurpade och jag var idag ute och "gick" på rullskidor för första gången sedan dess. Jag hade rörligheten och pendeln i armen, men igen kraft överhuvudtaget, det kan ta ett tag detta att komma till normal kraft insatts, men det får ta det då..!
Nu börjar äntligen solen att visa sig i höst rusket, det har ju bara varit regn och åter regn...Nu ser man fram emot ännu en cykeltur!
Blev klart att vi i U-laget kommer att åka till Vuokatti den 8 oktober för lite snöåkning i tunneln där, förhoppningsvis kan jag få ut något av det lägret, det ska i allafall bli skitkul att få göra det man tränar för, åka skidor!

040924
Ja ha, då var man 26 år då, känns väl inte så stimulerande, men det finns ju inget återvändo...!
Jag tycker att det känns allt bättre i min skuldra, jag har fått upp rörligheten nästan till normalt utan att det smärtar. Nu är det "bara" kraften kvar att jobba på, och det kommer nog att ta tid som det känns nu.

040914
Igår provade jag att jogga lite och det gick helt OK, hade lite känningar men inte så jag upplevde det som hämmande för läkningen. Med det i ryggen provade jag idag att köra löp/gå intervaller på frösöberget, och det gick över förväntan, klart att det var jobbigt att ta sig upp för branta backar med hjälp av en pendlande arm, en syftet med passet uppfylldes, det blev 6 stycket 6 minuters intervaller!

040910
Jag har fått upp motivationen och glädjen nu, detta framförallt beroende av två saker. Dels har jag fått ett "facit", ett resultat från magnetkamera undersökningen, och det gav visst hopp, och dels känner jag varje dag att svullnaden går ner och rörligheten ökar.
MR svaret var alltså till viss dels positivt, jag har en fraktur vid nedre/inre delen av skulderbladet, en den är av ett godartare slag, det är också blödning både på utsidan och insidan (mot lungan) vid frakturen. Sen är det en större blodutgjutning/bristning av muskelaturen vid axel/skulderblad, men det är ingen skada på senor och inget "hål" i musklerna, och det är mest positivt. Detta betyder att när svullnaden börjar gå bort kan jag använda musklerna allt mer och belastningen får styras efter den smärta jag känner, förmodligen då mest från frakturen.
Jag vill tacka för det stöd och de hjälp jag fått av alla, framförallt familj och vänner, men också supporten av läkare, sjukgymnast, massör, tränare och andra som aktivt hjälpt mig få svar och hjälp om skadan, Tack!

040907
Igår var en hektisk dag. Den började tidigt med mängder av telefonsamtal till försäkringsbolag, läkarmottagningar och sjukhus. Jag fick stor hjälp av min flickvän Åsa som drog det stora lasset. Grunden till det hela var att söka efter en möjlighet att få göra en magnetkamera undersökning och jobbet resulterade i att jag fick en tid 14.00 på SabbatsbergsNärsjukhus, så det var bara att slänga sig på flyget ner 12.15, arlandaexpress och en snabb taxi, så stämpa jag in 13.52 på Sabbatsberg.
Denna MR undersökning är otroligt viktig för mig då jag kommer att veta(!) var som är skadat och hur mycket, nu är det bara att invänta resultat.
Idag har jag varit dålig i magen, och jag tror det beror på de antiinflamatoriska tabletterna jag äter, voltaren, jag spydde efter frukost och har haft magknip hela dagen, men vill man bli fin får man lida pin....

040905
Nu har jag bestämt det att jag åker själv ner till Sthlm och bekostar en magnetröntgen. Detta pga att ortopeden här i Ösund inte tycker det är nödvändigt och vägrar ge mig en remiss. Men en röntgen skulle ge mig svar på om bristningen måste sys och den skulle underlätta en rehabilitering då jag vet var skadan är och hur stor den är. Vad det gäller frakturen så är det senaste budet det att det är en impression, en tryck skada på skulderbladet.
Igår då Sverige Finland spelade avgörade match i gruppspelet och Swe gjorde 4-4 när det var 11s kvar reagerade jag reflexmässigt och sträckte armarna i skyn, även min onda arm alltså, lyckovrålet bytes ganska snabbt till ett smärtskrik och skuldran krampade som den gjorde när jag gjorde illa mig, men efter 5min djupandning och lätt massage gav det efter och jag gick och la mig lätt groggy....

040903
Nu är det nya bud....Efter att en tredje läkare tittat på mina röntgen plåtar så kom hon fram till att det absolut är en fraktur på skulderbladet. En fraktur kan vara begränsningen för musklerna att arbeta så hur stor bristning jag har kan jag inte få veta förrän jag gör en magnetröntgen. Så i detta läge så jobbar jag hårt för att få en remiss till m.röntgen, då till Sthlm där kön inte är milslång som här i Ösund.

040902
Det ska aldrig gå riktigt bra...?
Igår när jag skulle svänga in på gården efter ett skaterull pass halkade rullisarna iväg under mig och föll handlöst i asfalten, med enorma smärtor från skuldra och axel tog jag mig in till min granne A. Södergren. Han om nån borde veta vad att göra om axeln hade luxerat tänkte jag. Tyvärr fick vi inte till det och det började svartna av smärtan, nu var det bara att invänta ambulansen, och när den kom så fick jag morfin och lustgas, men det hjälpte inte så mycket mot smärtan, dessutom så var axeln på plats, så smärtan kom av annat.... Akuten nästa och röntgen, där såg skelett delarna ok ut, men smärtan bestod, mer morfin sen en bulle hem.
Idag dan efter finns smärtan ff där, dock lite lindrigare, men jag vet ännu inte vad som är felet. Ska strax träffa en ny läkare för en undersökning... En magnetröntgen skulle underlätta detta väsentligt, men SSF har ju oss åkare ofösäkrade så tji.
Återkommer...

040830
OS är slut nu och det känns tomt, jag är också rätt tom efter en hård intervall vecka.
Tyvärr så tycker jag att media har gjort så det har varit alldeles för höga förväntningar på OS deltagarna, detta har nu lett till ett misslyckande för truppen trots 4 guld, 1 silver, 2 brons och ett antal personliga rekord, visst kan man kräva mer av vissa men man måste ju få misslyckas om man ska kunna lyckas. Jag tycker att det har varit ett bra OS med många svenska framgångar.....och 4:e platser.
Själv har jag varit i Åsarna på läger och gjort militär utbildning. Träningsmässigt så körde jag 6 hårda intervall pass förra veckan för att trycka på lite extra med intensitet, det har funkat bra och efter denna vecka med lågintensiv träning kan jag sedan utvärdera hur kroppen svarat på träningen.

040818
Efter en vecka med mycket lugn träning och en weekend i GBG så har jag nu satt igång med en 3 veckors period med tuffare träning igen. Jag har börjat känna mig i mycket fin form, en sån form som det var länge sedan jag kände, GÖTT.
Jag skulle igång köra ett cykeltempo lopp i Brunflo och var väldigt taggad för att sätta persoligt rekord på banan, nästa igen vind, fin form och +14 grader, tyvärr hände det igen och jag fick punka, denna gång efter 3 min körning, TRIST. Eftre en lång promenad hem och ett slang byte drog jag iväg och körde den korta banan (18km), det gick inte så bra, var då less och hade blivigt kall. Bättre lycka nästa vecka, men då blir det tufft då jag har ett test på rull bandet kl.14.00 och tempot startar 18.00, men det är bara att bita ihop..!

040810
Har kommit hem från ett fantastiskt tränigs läger i Bruksvallarna. Hård och tuff träning har stått på programet med sparring av A-lags gubbarna. Detta har genomförts i underbart väder och med en ganska pigg kropp. Det har svarat förvånansvärt bra och jag känner att jag utan större bekymmer hänger med.

040801
Igår var det en tuff dag...
Klockan 8 gick starten för "storsjön-runt" på cykel (19mil), jag kände mig mycket pigg och hade goda förhoppningar på att kunna köra fort och vara först hem till "stan". Tyvärr hann det bara gå 5km innan jag fick punktering och bytet höll inte världsklass, jag bytte slang utan verktyg och det strulade rätt bra och jag tappade dryga 7 minuter på ledarklungan som trummade på i god takt, och trots ett bra försök i över 5 mil så kom jag inte närmare än 2 minuter, då klungan förmodligen ryckte på lite och jag tappade snabbt till 4 minuter. Det blev sen en lång, ensam dag runt sjön. Jag fick mellan 10 och 15 milen pace av tjejens far på motorcykel, och jag kom ikapp en trio cyklister som höll en lagomt snack tempo, för att följa dessa till mål.
På kvällen blev det sedan Yran grillfest arrangerat av Fredrik "Bindefeldt" Persson, på trötta ben fick man sedan se Evert presidenten Ljusberg sno olympia facklan och föra den till Jämtland...
Imorgon drar det av till Bruksvallarna och ett 9 dagars läger på landslaget, det ska bli skönt att komma till fjällvärlden och hem till Härjedalen!

040720
Bra försök av Ullrich idag! Den roligaste etappen var idag och jag befann mig förstås för första gången inte framför tv´n utan i Kluk..! Efter att ha fått en sms av Magnar Dalen att Jan hade ryckt från Lance satte jag mig i bilen och dunkade hem i 180 för att kunna se sista 20 min, pust!
Jag har gått in i en viloperiod nu, känner mig redan nu fräschare, jag kan i stort sett springa obehindrat nu oxå, kul!
Imorgon åker Jag och Åsa med ett par kompisar ut i Stockholms skärgård för ett par dagars rekreation.

040718
Idag körde jag en cykeltempo tävling i Stugun, den var 29km lång i tuff terräng. Jag kände mig lika usel som Iban Mayo gjorde igår, jag är förmodligen mycket sliten efter 3 veckors hård träning, nu är det som tur en vecka med mycket lugn träning. Apropå Mayo, vilken manfall det har varit på Touren, skit tråkigt att amerikanen ska va så j...a överlägsen just nu. Tyvärr är väll det häftigase hittills när Robbie McEevan stegrade bockstyren över målinjen på 1:a bergsetappen och gjorde V-tecknet...

040716

Sitter nu i väntan på den riktigt första bergs etappen på le tour, hoppas givetvis på lite körning från de stora. Kan någon köra ner Lance eller är han för stark, han har sett otroligt taggad ut, men Jan har väll något i bakfickan får man hoppas. I dag tror jag på Rasmussen, varför vet jag ej, men han har hela tiden sett sugen ut för ett ryck!
Har börjat löpa hyfsat nu, känns ok, men efter nästa veckas lugnare träning så tror jag att det kan kännas änu bättre. Annars känns det bra, det svarar med träningen.

040713
Nu är jag inne på min 3:e vecka med hård träning, jag har kunnat köra för fullt förutom med löpning. Jag har varit ute 2 svängar och testat av och det känns allt bättre. Denna vecka avslutas med ett tempolopp på cykel i Stugun (29 km) sedan väntar 2 lite lugna veckor för att sedan åka till Bruksvallarna på landslagsläger 2.
Jag har nu uppdaterat cykeln med heltäckt bakhjul, ett måste om man ska tampas med gubbarna i Jämtland...
Imorgon väntar första bergsetappen på Touren och jag kommer att vara bänkad hela Eurosports 7 timmar sändning, det har varit kul hittills med många nordiska framgångar, men nu tar förmodligen dom slut för ett tag...

040630
Nu har jag börjat att kunna gå på för fullt på rullskidor (klassiskt) med mitt knä. Det känns skönt, jag är väldigt träningssugen. Det är fortfarade lite enformig träning, men jag var ute 1 timme på skaterullskidor idag och det kändes ok så det dröjer nog inte så länge tills jag prövar löpa lite lätt.

040625
Glad Midsommar!!! Burrr...

040624
Nu har jag just kommit hem från första lägret med laget, det blev som planerat inte mycket träning för mig, utan tiden gick åt för att känna efter hur knät mådde. Det gick i vågor, jag körde lite för tufft ibland och svullnaden gick upp, men över hela veckan taget så har jag gjort stora framsteg då jag nu kan åka klassiskt och köra lättare styrke träning med knät.
Vill också kommentera Sveriges insatts i EM, otrolig, men med Micke Nilsson på högerbacken går vi inte säkra länge till tyvärr, det är tur att vi har så bra målskyttar som kan sätta chanserna.
Jag har kvar Tjeckien som favorit, så vi åker ut mot dom i semi, men vi klarar kvart, sen blir det brons!

040618
Sitter just nu med hög förväntan på Sveriges andra EM match, 5-0 sist, nu blir det nog bara 4-1, tyvärr tror jag att Ljungberg kommer att bli kapad ikväll...
Imorgon drar det iväg på läger i Sollefteå med landslaget, för egen del så blir det inte så tuff träning utan det handlar mest om att få knät att läka, träffa alla och ta del av information av olika de slag.
Jag har börjat att fylla i närvaro rapport till Wada, det handlar om att i förväg meddela vart man var 3.e dag befinner sig, så man kan bli testad. Det gäller ju mest att ha koll vart man sagt sig vara vid den tidpunkt man angivit, så man inte drar till El Salvador och surfar när man egentligen skulle vara i Kluk och dunka stak intervaller när Wada-snubbarna kommer.
Tjeckien vinner EM...

040608
Idag rörde jag lite på mig genom att cykla 2,5 mil, det kändes helt OK, vågade och skulle inte trycka på något så snittpulsen blev 104. Jag tog ju stygnen igår och jag tycker att det blev en helt annan rörelse i knät, skönt, men det är ett tag kvar till jag kan träna för fullt det är helt klart.
Jag var till tandläkaren igår oxå, har inte varit där på 6 år: Jag hade räknat med att få laga en hel del och när sköterskan sa att jag hade 12 hål blev jag inte speciellt förvånad, men när hon sa att jag inte behövde laga något för dom var såååå små blev jag förvånad och kände hur plånboken växte, så nu blir det nog UFO-hjul.....

040603
Salo klar för Modo! Nyheten tas emot med blandade känslor, visst är det skönt att äntligen kunna ha en världmålvakt mellan stolparna, senast var det Petter Rönnqvist som var en målis av klass, men var det inte den skrovligt pratade, icke idrottsintreserade, dvärgimitatören som nickade in gone goodbye målet i OS 2002?
Du kan bli förlåten, GO SALO!
Föresten är knät lite sämre idag, kanske därför denna ton....
040601
Juni, sommar! Vädret är underbart och jag ligger i soffan och kollar filmer...
Nja, det går faktiskt bra med mitt knä, jag har idag varit och kört lite rehab och styrketränat lite och det känns helt ok, satte mig på en motioncykel och testade att följa rörelsen runt med mitt "onda" ben och det funkade bra, känna att jag forfarande är lite svullen men efter att jag tar sygnen på måndag så är jag nog ute och tar en cykelrunda, även stakning på rullskidor känns inte långt borta!
Tråkigt att girot är över nu när man har tid att kolla, måste säga att Cornego imponerade väldigt mycket, han vann girot (22 år gammal) utan att behöva förta sig allt för mycket, är också imponerad över Honchar i bergen, vet inte grabben att det finns en 39 klinga på hojjen..?

040529
Jag måste berätta om hur det gick på min premiär tävling på cykel, Hammerdalstempot.
Jag var väldigt sen till starten så det blev en kort uppvärmning på 5 min, det var kanske nyttigt för då tog jag det lite lugnare första milen och kom in i ett bra flyt. I stark sidvind och +7 grader så gjorde jag mitt bästa tempo så här tidigt på säsongen. Jag gjorde de 31km med en snittfart på 42.7 km/h, det är de farter jag ligger på när jag kört som bäst annars. Trots detta var jag hela 5.15 efter tempokungen Stefan Grahn som åkte i ett snitt av 48.5 km/h!!! (...han var 38s efter sitt eget banrekord!).
Nu ser jag framemot att bli läkt i knät och kanske nå personbästa farter i slutet på sommaren.

040528
Klockan 10.45 idag låg jag på operationsbordet på S:t Göran sjukhuset i Stockholm, 11.10 var jag därifrån, och nu ligger jag i soffan hemma i Östersund och har nyss följt dagens etapp på Girot. En dag som har flytit på mycket bra med andra ord. Operationen gick bra och jag tyckte redan efter 5 min att det släppte lite stramhet i ljumsken och höften där senans andra fästen sitter, det kan vara inbildning men hur som helst så känns det bra.
Nu blir det soffan och TVn som blir mina vänner några dagar framöver, men efter att ha tränat ursinnigt senaste veckorna känns det också behövligt med vila...åter till TVn....

040519
Nu har jag fått ett datum för opertionen i knät, det blir på fredag nästa vecka, den 28:e. Så nu blir det å träna hårt så man kan vila med gott samvete, jag räknar med horisontal läge i cirka en vecka, tills stygnen är tagna.
Jag gör eventuellt debut i cykel tävlandet i helgen, då Hammerdalstrampet avgörs med en två dagars tempo tävling, har inte fått tag på några snabba hjul än så det blir väll till å svajja fram på mina open pro....

040511
Då har årets försörjningsarbete dragit igång...plantsättning!
Tillsammans med den nu fd. skatefantomen, Stefan Dahlsten, sätts det nu tallplantor som kommer att generera skog i en fart som gör herr "Amazonas" avudsjuk.
Idag sågs i ögonvrån en älg på hygget, han försvann dock snabbt när Stefaan knäade en sten och skrek en ramsa på urdialekt från Härjedalen.
Återkommer, Snark!
040505
Japp, dags för lite update...
Jag har fått riktigt ont i mitt knä som jag har haft problem med tidigare. Det är ett sk. "löparknä". Som tur är så kommer jag att få operera det nån gång i slutet på maj, och efter en ganska kort rehabiliteringsperiod så ska jag vara problem fri!
Landslagstruppen var ju klar, och i det utvecklingslaget där jag hamnade ingår Fredrik Persson, Fredrik Östberg, Rikard Hägglund, Niklas Karlsson (traditionellt), Jerry Ahrlin, Andreas Domeij, Peter Edén, Petter Myhlback (sprint).
Vår lägerplan är;
Sollefteå (juni)
Bruksvallarna (augusti)
Ramsau, Austria (september)
Bruksvallarna (november)
Jag kommer förmodligen att försöka komma iväg på ytterligare två snöläger, ett i juli och ett i oktober.
Det känns väldigt kul och inspererande inför träningssäsongen, att få mäta sig med de andra i sverigeeliten kontinuerligt ger bra svar på hur man ligger till träningsmässigt.


040429
Landslaget nästa...
Efter en stabil säsong blev jag förtrodd i ett av landslagets träningsgrupper. Det känns väldigt bra och det kommer att ge en extra kick i min satsning mot målen.
Jag återkommer med mer info...

040426
SJUK. Idag skulle jag köra max test på rullbandet vid Vintersportcentrat för att kolla av hur mycket jag utvecklat min centrala kapacitet över vintern. Jag kände mig laddad och ville köra testet nu när jag är igång, för att nästa vecka kunna varva ner och kanske ta en utlands semester. Men då får jag ont i halsen i natt, det som jag inte har haft sen.......1 år sen kanske.....Sug!

040423
I går kväll var det för 28 (?) året i rad Grova-mila i Meråker (Norge). Det handlade om 20km klassiskt på tävlingsbanorna runt Grova skidstadion. Startfälltet höll olympia klass med Frode Estil i spetsen.
F.Estil tog kommandot direkt och körde i ett ursinigt tempo över alla 20km utan att fundera. Jag fick aldrig känning direkt på tätet pga av en dålig start, men körde upp mig till en andra plats efter halva loppet, då var jag tvungen att släppa Tor-Arne Hetland förbi mig och jag hade ingen möjlighet att förlja honom i det hårda tempot han drog upp. En tredje plats blev det iallafall, och 2.30 efter Estil på den banan, och med tanke på vilket grymt lopp han gjorde är det ännu ett stabilt lopp så här på vårkanten.
Nu var det nog iallfall det sista loppet för iår, nu väntar tester nästa vecka för att se hur mycket jag utvecklats i vinter.
Grova-mila 20km K.
1 Frode Estil 48.50
2 Tor Arne Hetland 50.37
3 Gustaf Berglund 51.20
4 Stig Rune Kveen 52.11
5 Arnestein Finstad 52.30
6 Jens Petter Estil 53.24

040419
Årets sista (?) lopp avklarat i Bruksvallarna. Där säsongen startade i november avslutades den med ett tufft skate race över 33km på fjällviderna i Funäsfjällen.
Det blev en mycket tuff dag då föret och vädret gjorde att det var mycket löst i spåret, och det dessutom blåste rak motvind under stora delarna av loppet. Jag öppnade mycket hårt och var med A.Södergren när han gick lös redan efter 3 km, när mjölksyran slog till så var det inget annat att göra än att släppa och åka med A.Eide och A.Högberg, orken tröt i den trion i stigningen uppför slalombacken i Ramundberget och jag hamnade i en kvartet med J.Aukland, T.Långberg, S.Dahlsten. Jag fick slita otroligt för att hänga med dessa men när målet började att närma sig fick jag förnyade krafter och jag vågade satsa mer i den tuffa utförskörningen mot målet på Bruksvallsliden och klarade att knipa 4:e platsen. Ytterligare ett otroligt fint resultat och ett bra skatelopp. Det är skönt att ha med sig in i träningssäsongen!
Dagen avslutades med en trevlig kväll med pompa och ståt i Bruksvallarna...
1. Anders Södergren
2. Anders Eide
3. Anders Högberg
4. Gustaf Berglund

040415
Då har jag och A.Södergren varit ute och gjort premiären på rullskidor. Det blev en och en halv timme i med lite tempo inslag...
Ifjol var vi ute rekord tidigt den 25 april, nu blev det 10 dagar tidigare, det blir tufft att följa den trenden nästa år...

040413
Jag har varit ute och rastat bockstyren, +4 grader och lite lätt snöfall och hård vind. Det värsta kanske var att jag tyckte att det var skitkul. Har dessutom funderingar på att göra premiär på rullsikidor imorgon. Ifjol så var jag och A.Södergren ute på rullisar den 20 april, och det var tidigt.....
Är jag knäpp..?

040412
Jag måste göra ett tillägg med att Gratulera Magnus Bäckstedt som igår vann cykel klassikern Paris-Roubaix på ett imponerande sätt. Jag tillhör dom som hävdar att ett bragdguld skall tillfalla någon som tagit VM eller OS guld, men inom cykel så rankas denna tävling högre än VM och OS, så i detta fall så hoppas jag verkligen att denna östgöte för äran att vara pristagare. Detta var stort!

040412
Jag har varit mycket dålig på att uppdatera denna sida, men nu ska det bli andra bullar
Medan tiden flugit förbi har jag åkt SM, sverige cup final, flyktinglopp och påskrenn.
SM
Jag kände inför inledningsdistansen 30km masstart att jag var i en mycket bra form, vädret på tävlingsdagen passade mig bra också, snöfall och 0 grader, Ruggföre. Tyvärr så sviktade matrialet denna dag då jag inte hade den sortens av skida som man ska ha när det är ruggning, jag var ett tag och fightades om en bronsmedalj, men då inte skidorna fäste så fanns ingen chans att fullfölja satsningen, jag slutade 11:a efter att ha tagit så mer smärta än någonsin förut. Efter omständigheterna så tycker jag att min insatts var otrolig. Inför nästa säsong kommer ett par ruggskidor att ingå i skidportföljen, jag utsätter mig inte en gång till för den situationen...
På 15km var jag ganska pigg, 30km hade tagit lite av musten ur mig, men i en mycket hård konkurrens så blev jag 10:a. Det mest positiva denna dag var att jag avslutade de 3 sista kilometrarna super, tog 3 placeringar.
Sprinten tog jag som ett tempoinslag för att väcka skate musklerna. 21:a blev placeringen och det var inte allt för långt borta med en finalplats, med tanke på att jag senast åkte en skate sprint för 1 år sedan så är jag nöjd.
5milen hade jag stora förväntningar på, och när jag vaknade på morgonen och så att det var plusgrader så såg jag ännu mer fram emot att få åka, jag har nämligen ett på skidor för det föret som är guld värd. Under uppvärmningen så kände jag mig skit pigg, men det var något med mina skidor som inte stämde, de gick bra men inte där det var blött utan där det var torrare. Men jag kände mig trygg med dom och startade, allt eftersom tiden gick så blev det blötare och mina skidor vände inte trenden från uppvärmningen, det blev alltså katastrof. Slutplaceringen blev efter att ha i stora delar av loppet legat strax utanför topp 10, 21:a.
Summerat så blev inte SM det jag hoppats på men 2 SM Guld i lag, en 10:e och en 11:e placeringen är ändå mycket stabilt.
Sverige Cup final
För att vara på den säkra sidan så tog jag med mina "guldskidor" och gjorde ett test mot ett par nya skidor dagen innan för att se om känslan under SM fanns där, då inte skidorna gick. Mycket riktigt så var de nya skidorna bättre, de gamla trotjänarna var helt slut, att jag åkte på dessa under SM var ofattbart. Ja,ja jag hade innan tävlingen en delad 5:e plats totalt i sverigecupen och behövde vara sämst ensam 5.a för att dra in lite prispengar. Jag åkte ännu än gång ett mycket bra skatelopp, slutade 13.e och blev totalt 4:a i cupen, skönt.
Flyktingloppet
Dagen efter cup finalen så stog jag på start i Nordli (norge) för att åka i andra världskrigets norska flyktingars spår över fjällen till Gäddede i Sverige. Motståndet var hårt med Södergren, Frode Estil, Eldar Rönning, Oskar Svärd, A.Eide och dessutom de gamla hårdingarna Janne Ottosson, T.Wassberg, T.Mogren, Odvar Brå m.fl.
Jag öppnade mycket starkt och var med den slutliga topp trion till 20km av 40km. (Södergren, Estil, Eide). Efter en ensam hård match med sitsta fjället Muruhatten så gled jag i mål som 4:a. Ett mycket skön slutlig insatts denna säsong!
Påskrenn
Jag brukar varje år åka ett 3 mils lopp över fjället från Högvålen till Lofsdalen på långfredagen, så också i år. Det är alltid lika roligt att gå imål på marknadsplatsen fylld med folk i Lofsdalen, det gjorde det inte sämre heller att jag för fjärde gången var snabbast över fjälllet heller. Roligt!
På påskdagen blev jag nerbjuden till Kvarnsjö av den gode vännen Erik Olofsson (skidskytten) för att åka det årliga Gökloppet. Ett fyra kilometer trevligt lopp med mycket glada människor, allvaret var lämnat hemma, men inte tävligsdjävulen. Efter en hård kamp med Erik stod jag som segrare i Gökloppet 2004, en angenäm situation!

Inga kommentarer: