tisdag, april 19, 2005

Arkiv 2005 from April

2005


051231
Gott nytt år

051220
Idag var jag tvungen att dra den visdomstand som jag haft problem med ett tag. Det blev en akuttid efter att jag i helgen har haft svårt att äta då den har blivit infekterad än en gång. Just nu är jag bedövad och störs mest av att jag låter aspackad, men så snart bedövningen släpper är det nog bara att greppa Ipren asken och inta soffläget. God Jul !

051219
Jag har varit/är i mycket bra form, men det har i helgen varit väldigt frustrerande att inte få ut något speciellt av den! I lördagens sprintlopp som gick på en platt bana med en backe på ca 15 sek, så hade jag svårt att hävda mig i kvalet men jag tog mig trots allt vidare och på grymma skidor och med bra slagläge med 300m kvar i kvartsfinalen så trodde jag på avancemang, men då körde den norske supertalangen Petter Northug rak in i mig och vi båda missade semifinalen, tråkigt!
I 15 km loppet så var jag väldigt laddad och pigg men hade väldigt svårt att få någon ränta av det då det var att råstaka i 30 min av de 40 vi åkte. Jag trivs mycket bättre då det är mer kuperat, men jag är ganska nöjd med att bli 12:a trots allt och jag tycker att jag tagit ett steg framåt i stakningen i år.
Startfältet i hegen var mycket imponerande med över 140 personer som gick i mål varje dag i herrklassen, det var kazakier, ryssar, ester, många finländare och norskar, tyvärr väldigt få svenskar! Där måste förbundet ta ett ansvar och hjälpa klubbarna med att få aktiva utanför landslaget att åka tävlingar i Scandinaviska cupen. Det är en otrolig möjlighet att möta världscupkonkurrens och kan betyda mycket för en förtsatt satsning!

051213
Lucia! Vaknade kl.06.30 till Luciasånger och gossekör, det var tv´n som slogs på för att få den riktiga lucia stämningen, för den finns ju knappast utomhus.
Imorgon bär det av till Scandinaviskacupen i Vuokatti, Finland (nästan Ryssland, 15mil till gränsen). Där blir det bara till att ösa och försöka få till ytterligare resultat så kanske det finns möjlighet att få åka Världscup efter Jul, det skulle betyda mycket!

051211
Idag gjorde jag min bästa insatts i sprint någonsin. Allt gick som på räls fram till finalen. Jag vann prologen med 4.20 sek (!) före Fredrik Persson och 6.48 sek före Jerry Ahrlin. Trots grym nervositet och ångest då jag hade pressen på mig, åkte jag ifrån övriga ganska komfortabelt i både kvart- och semifinal. I finalen körde jag samma taktik som i övriga lopp, men det var en som inte släppte och det var Fredrik Persson, han iglade sig fast och kunde på upploppet slipstreama sig förbi mig och vinna. Men det är bara att gratulera, han gick i den andra poolen och vann sina heat på övertygande sätt.
1. Fredrik Persson
2. Gustaf Berglund
3. Petter Myhlback
4. Martin Larsson

051210
Tävlingen idag gick hyfsat, jag hade inte någon speciellt bra form men jag åkte tekniskt bra och kände att jag trots dåliga ben hade bra flyt i åkningen. Det var roligt för jag känner att jag kan prestera i skate framöver då jag kommer i form. Jag tappade inte alltför mycket i totala sverigecupen heller, där klubbpolarn Fredrik Persson (idag 3:e svensk) tog över ledningen. Tyvärr så blev det ju heller inte svensk seger idag på hemmaplan, det blev norskar och kineser som var i topp, dock gjorde Moras Rikard Andreasson ett mycket bra lopp och blev bäste svensk och 4:a totalt.

051209
I helgen är det Sverigecup tävlingar här hemma i Östersund. Imorgon är det 15 km skate, och på söndag är det en klassisk sprint.
Jag ställer upp imorgon med förhoppningar på en bra placering, framförallt med tanke på att jag ligger bra med i den totala cupen, 3:a.
På söndag vill jag göra en bra insatts i sprint, det var ett tag sen som jag presterade bra pga olika omständigheter.....

051205
Särnatävlingen igår som gick på Idrefjäll, blev ett intensivt lopp som gick över 4 varv på en lagomt kuperad 2,5 km. Det blev en ganska lyckad dag trots att jag fick pisk med 3 sek av Oskar Svärd. Loppet var en bra avslutning på träningsveckan och jag tyckte att trots lite slitna ben och armar så kändes det bättre än i Gällivare föregående helg.
1. Oskar Svärd 23.55
2. Gustaf Berglund +3
3 Martin Larsson +16
4. Fredrik Persson +25
5. Niklas Karlsson +41
6. Li Geliang CHN +55

051201
Igår avslutade jag medicineringen för min infekterade tand, och jag känner mig mycket piggare och gladare.... Träningen har gått mycket bra de senaste dagarna och imorgon åker jag och Fredrik Persson till Idre där det är tävlingar ihelgen. Jag står över lördagens lopp för träning, men åker Söndagens klassiska 15 km.
Träningsförutsättningarna här i Östersund är mycket bra med tanke på snötillgången, det finns en riktigt bra konstsnöslinga på Ösk och en långspår uppe vid Svartsjöarna, båda håller bra klass vad det gäller sten-nyp!

051128
Race blev det i helgen, båda dagarna!
Jag kände mig väldigt tung hela förra veckan men hade dock förhoppningar om att det skulle släppa lite till lördagens klassiska 15 km lopp i Sveigecupen. Det gjorde det också, så pass mycket att jag tog mig i på en 3:e plats bakom segrande Björn Lind, och tvåan Tobbe Fredriksson. Loppet var ett typiskt vilje och kämpa lopp, där jag inte fick många sekunder gratis, men den dagen var det ändå inte så mycket att göra åt Björn "the Bear"!
igår, Söndag, så var det skatesprint, och jag var en hårsmån att gå vidare till finalerna. Jag låg länge på en 16:e plats, men en sent startade Balt knockade ut mig...med en tydligen tvivelaktig tid!?
Nu väntar en tyngre träningsperiod, för att följas upp med en formtoppning mot Scandinaviska Cupen i mitten av december.

051123
Jag är inne på tredje dagen med antibiotika och det känns kanske lite bättre. Jag åkte ett kortare pass skidor på fm och det kändes något bättre än förra veckan men inte så mycket. Imorgon åker jag till Åsarna för att åka skidor klassiskt, efter det kommer jag ta beslut om det blir något race i helgen.

051120
Just i detta nu så skulle jag startat i dagens tävling, men jag har på order fått avstå. Anledningen är en infekterad visdomstand. Jag har dragits med problemet över hela sommaren, men för 4 dagar sedan så blev tandköttet kring tanden regält svullet och för att få ner den så åt jag voltaren. Det funkade skapligt och jag hade tid imorgon hos tandläkaren hemma i Östersund. Men när jag sedan imorse berättade om mina bekymmer för en läkare, så blev ordern, definitivt vila-absolut ej tävla! Det förhöjda vilo- och arbets pulsen (ca. 10-15 slag) beror på att jag rent ut är sjuk! Efter att ha konsulterat några fler personer, bl.a. tandläkare så är det bara att köra en 10 dagars pencilinkur för att bli kvitt problemet. Bakterier som orsakar dom här problemen i munnen kan vara elakartade och kan om man har otur sprida sig till hjärtat, därav ordern!

051119
Det gick verkligen inte bra idag, jag hade samma olustiga känsla i kroppen som igår, en känsla som jag haft en gång tidigare iår, då i Estland i somras på "Saku Suverull". Känslan kan liknas med att man känner sig förkyld ikroppen, men har ingen symptom i övrigt.
Resultatmässigt var jag 39:a, med 14 svenskar framför mig och 2 min bakom segrande ryssen Novikov.
Imorgon är det ett klassiskt lopp och jag hoppas iallafall på en bättre känsla.

051118
Imorgon är det då dags för premiären i år! Ångesten börjar smyga på lite och det känns lite ovisst så här ibörjan, och det hjälpte inte heller idag att jag hade en kass skidtestar dag, men det ordnar sig till imorgon, vallarstaben känns trygg!

051116
I Söndags kväll åkte vi hit till Kiruna för en veckas läger. Det är riktigt bra skidåkning här, det är en 3 km lång konstsnöslinga som ligger i grunden med 1 dm nysnö uppepå. Minusgrader gör att det håller ihop mycket bra och föret är "blåextra".
Det blir dubbla tävlingar här i Kiruna i helgen, två 15 km lopp, ett i vardera stilen. Jag åker båda men siktar på att åka som bäst på Söndagens klassiska lopp!
Det blir dessutom nypremiär i Åsarna dräkten, det känns extra inspererande!

051110
Beskedet kom för 30 minuter sen, det blir inga tävlingar i Gällivare i helgen. Dom är framflyttade 2 veckor, däremot är det preliminärt att Jukkasjärvi kör sina tävlingar nästa helg, om nu inte Kiruna får ta över världscupen från Beitostölen!?
Snöbristen slår hårt mot många, och det är svårt att påverka vädret, men varför ska man tjurskalligt köra tävlingar i mitten på november när det år på år är arragörer som får jobba ihjäl sig för något som sällan blir riktigt bra. Visst, det är tydligen pengar som styr när mediaintresset är betydligt större för skidåkning denna årstid än en förlängd skidsäsong i April, men med all den negativa publicitet längdskidor får med sporten som dör ut pga snöbrist, så får sporten bara färre utövare!

051108
Premiär på tävlandet blir det i helgen, och det kommer att vara hög klass, inte bara på alla de svenskar som just nu är i bra form utan också alla norrmän, tyskar, finnar m.fl. som kommer att köra i brist på andra tävlingar. Det skulle vara jätte skönt om det gick bra första tävlingen, den är man ju alltid lite extra spänd inför. Vi åker upp till Gällivare på torsdag och kommer sedan att ligga kvar där i ytterligare en vecka på det sista lägret iår med u-laget.
Roberto Heras fast för EPO på Vueltan! Ja, men vem bryr sig i en liten sprättig, 52 kilos, spanjack som går på tyngre droger än min 94 åriga mormor?!

051104
Hemma igen då sen några dagar tillbaka. Som jag skrev i gästboken så har lägret varit kanonbra! Jag tog det väldigt lugnt sista två dagarna för att komma hem ganska fräsch och pigg. Fräsch har jag varit men inte pigg, jag sover så fort det finns en stund över, en riktig morfintrötthet har tagit mig. Trots detta så känns det mycket bra på träningen, jag har kört två maxtester på Vintersportcentrat sen jag kom hem, och det har visat mycket bra form, och framförallt en stort steg i utvecklingen fysiskt. Det känns otroligt roligt att få en sånt kvitto 10 dagar innan premiären, om det nu blir någon, i Norge har dom slängt in snutteduken...

051013
Jag har börjat att träna lite lätt, men det spottas och snoras hela tiden. Det blir dock lite bättre efter jag rört på mig så än så länge hoppas jag att det gör gott, trotts att det känns helt kasst!
Idag förmiddag när jag stod i duschen plingade dopingpolisen på dörren och ville ta blod och urin prov. Det är första gången som jag testats i hemmet, men det är bra att det görs sådana tester. I det flesta fall görs testerna i samband med tävling eller läger. Blodtest var också positivt att dom tog, man får hoppas att antidopningsarbetet är lika bra i andra länder som i Sverige. I och för sig så läste jag om den svenske elitseriehandbollsspelaren som testats positivt för testosteron, och bara fick 2 månaders avstägning av handbollsförbundet. Skandal!!!

051010
Whiskeyn var god men hjälpte inte! Jag är fortfarande rosslig, dock så kanske det känns lite bättre, men det har jag trott nu i 7 dagar! Så j...a kass, men ibland åker man på något skit. Influensan jag fick i vintras tog ju nästan 3 veckor att bli frisk från, och jag kunde köra på med träningen och tävlandet omgående efter det på hög nivå, så jag tror och hoppas att inte det här mega viruset ska sätta stopp för mig när jag väl kommer igång. Vi ska ju dra till Val Senales på höghöjd igen om 1 vecka.

051005
Jag har ännu inte kunnat känna efter hur det känns efter höghöjdsvistelsen. Jag har känt mig rosslig i bröstet några dagar, jag provade att träna igår, det kändes bra då, men idag är jag möjligt lite sämre igen. Det känns lite frustrerande, men samtidigt så är det bättre att vara så här än sjuk. Det får bli en större whiskey ikväll kankse, så blir det bra!?

051002
Hemma igen, gött! Jag har inte gjort många knop ihelgen, ätit och legat i soffan.
En höjdpunkt var Tomas Löfqvists grymma körning i WC-loppet i Zurich, 8:a! Helgens gäspning var som vanligt Paolo Robertos inslag i sportspegeln! Annars var det bra klass på tv´n i helgen, hösten är ju här.

050913
Imorgon reser vi ner till Italien och Stelvio med laget för första höghöjdslägret. Stelvio ligger på dryga 2500möh, och där kommer vi att bo och träna i 3 dagar, för att sedan flytta ner till Livigno på 1800möh. Dagen vi flyttar ner kommer vi att åka ner till Bormio för att gå ett stenhårt skidgångpass, tydligen 17km i en störtloppsbacke, det måste vara ett skämt!?
Om 15 dagar är jag hemma igen, men jag kommer att ge lite update via gästboken!

050909
Nu ligger jag i fas med träningen igen, jag har kunnat köra stakintervaller och impulser utan några större bekymmer. Bra råd och aktivering av muskelaturen från dag 1 har gjort att skadan inte har dragit ut onödigt på tiden. Fortfarande måste jag givetvis vara noga med extra styrketräning kring axeln.
Skickade igår ner min cykel som ska med till Italien, tyvärr kan jag då inte köra IF Castors öppna klubbmästerskap på Söndag, Tour de íle rouge! Det hade varit kul, men Stelvio passet sitter bra det också...

050904
Rehabiliteringen med axeln har gått jätte bra, igår åkte jag rullskidor och det kändes helt ok. Idag åkte jag till Åre för att få ett bra fartpass, jag körde testet jag sprungit tidigare i sommar och det gick över förväntan. Jag slog mitt tidigare rekord med 41 sekunder och jag tog verkligen ut mig då jag kräktes efteråt, skönt..! Det visar att träningen i sommar har gett resultat när jag sänker mig trots det som hänt senaste tiden. Med axeln gick det jätte bra, ska ut i eftermiddag och staka lite för att känna efter hur jag ligger till där.

050831
Igår var det då dags för den årliga rullskidvurpan...! Det blev lite lindrigare iår än ifjol, jag slet bara höger axel ur led! Som tur fick jag hjälp direkt av Mattias Nilsson att dra den på plats, Fredrik Byström som också var med och tränade stannade en hjälpsam tjej som lånade ut mobilen så vi kunde ringa efter hjälp. Jag tror och hoppas att det var en ganska lindrig luxation då jag redan idag kan använda armen när jag äter osv. Jag har förhoppningar på att det inte ska ge ett allt för långt uppehåll i den vanliga träningen, men nån vecka blir det. Jag har tränat så pass bra under sommaren, ligger bl.a. över 70 timmar plus mot ifjol och har en mycket bra grund att stå på träningsmässigt. Det är mest motivationen som får sig en knäck.

050829
Har hjälpt Mamma ihelgen med bygget i Bergeforsen. Spackling, slipning och målning, det tar tid men nu är det inte så många veckor kvar innan etapp 1 är klart och kök, wc och sovrum är färdiga! Det blir superbra.
I lördagskväll var det också den årliga traditionen med brasa och ljus/marsal tändning. Hela tjärnen var full med flytande ljus och det var otroligt vackert. Tanken gick till tidigare generationer och släktingar. Sista lördagen i Augusti är dagen för denna tradition i Viktjärn!

050824
Det blev hårdkörning på lägret i Trysil, 25 timmar på 6 dagar. Jag var ju sliten och hängig innan, men när jag anslöt lite senare än de andra var jag pigg och sugen på träning. Jag blev i allt bättre form under hela lägret och var i bäst slag när vi körde ett sprintpass i skate. Jag kunde köra på allt det jag hade och det var en enorm skillnad mot för en vecka tidigare i Estland.
Vi bodde i Inge Bråtens hytta (40 sängplatser!), och hade med egen kock. Det fungerade bra och är ett mycket bättre alternativ än att bo på hotell och äta restaurang mat, dessutom mer socialt.
Nu blir det ett par dagars vila innan nästa hårda träningsperiod, som blir förberedelsen inför Stevio och Livigno i 15 dagar för första höghöjdsvistelsen, detta om tre veckor.

050818
Har nu vilat ut riktigt. Jag har varit totalt slut i kroppen några dagar, det har blivit närmare 14 timmar sömn per dygn i några dagar. Men det har defenitivt hjälp, jag var ute och åkte rullskidor på Frösön i morse och jag kände mig pigg och riktigt sugen på träning. Så jag åker idag ner till Trysil för att ansluta till U-landslagslägret där. Det blir inte allt för intensiv träning närmaste dagarna, men sen är det nog bara att tuta och köra!

050815
Saku Suverull i Otepää, Estland;
Jag kände dagen innan på ett lätt träningspass att allt inte stod rätt till. Det kändes som om kroppen gick på högvarv. Förhoppningen låg i att det skulle lossna om jag fick börja racea. Så prologen på fredag kväll var en genomkörare för att komma igång till lördagens tuffa tävlingar. Björn Lind, "prologkungen", vann den tävlingen, själv blev jag 47:a av 68:a, det var dock inte alls långt upp till topp 20, det var en mycket tuff och lång prolog bana.
På lördagen blev jag besviken direkt då jag kände mig ännu sämre än tidigare redan på uppvärmningen. Jag beslutade mig dock för att genomföra tävlingen. Löpningen var det absolut tuffaste momentet, farten var regält uppskruvad från start och med en startposition 94 meter (47x2m) från täten var det många armbågar och långa steg, det var riktigt plågsamt lopp!
Jaktstarten på rullskidorna åkte jag mest igenom och försökte tänka på tekniken osv. Det kändes trist men så här är det ibland. Det blev en liten spurtstrid med klubbpolarn Fredrik Persson, det var kanske höjdpunkten det loppet...
Roligt var att Jerry Ahrlin hängde med på rullskidorna efter riktigt bra löpning, och slutade 4:a. Han tog många skalper i helgen, bl.a. klubbkompisarna M.Fredriksson och A.Södergren. Sprintvärldsmästaren Rotchev vann totalt.
Hela arrengemanget är super proffsigt och det är en riktig totalhelg med mycket folk som besöker denna festival. Själv tycker jag det var en höjdare att se Tour de France cyklisterna Jaan Kirsipuu och Janek Tombak dunka runt på rullskidbanan i en cykeltävling!
Det blir inget läger för mig i Trysil, iallafall inte ibörjan på veckan. Jag måste ta igen mig några dagar med sömn, massage och mat för att ladda batterierna, som förmodligen har varit ganska tomma de senaste veckan. Jag måste komma i fas med träning och form innan det börjar bli allt för nära höghöjdslägren i höst.

050810
Har i två dagar nu varit i Åsarna och hjälp till som ledare på sommarskidskolan där. Regn har inte varit en bristvara, trots det tycker ungarna att det är jätte roligt med löpintervaller, bada i Ljungan, ligga på skjutvallen och springa på fjället.
Imorgon drar det iväg till Estland för Saku Suverull, en tävling där skidvärldens bästa deltar för att känna lite på varandra efter halva träningsåret. Tävlingen består av en kort prologsprint på fredag kväll. Resultatet där tar du med dig i startordning inför ett löprace i terräng på ca 25min, detta på lördag förmiddag. På eftermiddagen körs ett 20km långt rullskidlopp som är en jaktstart på löpningen. Rullskidracen körs i skate.
Det är bra att köra bland dessa grabbar för att tappa lite respekt för dom inför vintern, inte för att jag tror man hamnar allt för högt i listan men det är nyttigt ändå!

050807
Linjeloppet;
Vaknade i morse av att det spöregna. Det kändes trist och jag tappade gnistan. Det var verkligen ett riktigt skitväder. Visst kändes det "B" att ställa sig på startlinjen med den inställningen, men ibland är det bara så.
Det var bara att bita ihop direkt, första 3 milen gick det på max pga av ryck och orolig klunga, jag försökte verkligen kämpa med efter 4 mil blev jag avhängd. Jag åkte ytterligare 5 mil i hopp om att komma ikapp någon annan att köra med, men de som blev avhängd bröt direkt. Jag tog några mil extra som träning, innan jag blev för kall och blött på cykeln då jag bröt. Det var bara 15 man som fullfölje idag, och därmed hela tävlingen, men vilken prestation, nästan 43 km/h i snitt, i regn och blåst, imponerande!
Imponerade var jag hela helgen, det var otroligt lärorikt att få åka mot dessa cyklister. Mycket kommer jag att ta med mig till skidträningen och tävlandet. Trist bara att vissa av dessa elit cyklisterna tyckte att det var jobbigt att några som inte var lika bra körde i samma tävling, som jag alltså! Jag välkomnar bara er till någon skidtävling i vinter, det vore jätte roligt om det fanns en ännu större bredd på tävlingarna, det är ju trots allt de som är längre ner i listorna som gör de som är bra blir ännu bättre!
1. Christoffer Stevensson team Mälarenergi 3,36,52
2. Johan Landström team cykelcity.se 3,36,56
3. Marcus Juneholt team cykelcity.se 3,40,41
Totalt (15);
1. Cristoffer Stevensson team Mälarenergi 4,59,11
2. Johan Landström team cykelcity.se 5,01,19
3. Marcus Juneholt team cykelcity.se 5,,02,32
.......
Gustaf Berglund Evolution SC DNF

050806
GP lopp;
Loppet gick på en tricksig 1,5 km bana, och var ganska platt med en backe på upploppet. Det kom regn innan loppet och det var 2 stycket 90 gradskurvor som blev något farliga. Målet var att försöka hänga i så länge som möjligt, man var ju tvungen att kliva av om man blev varvad, och då få tidstillägg totalt.
Direkt från start gick det max, det var bara att gå på det som fanns. I kurvorna gick det 25 km/h sedan spurtade man upp i 50 km/h direkt, asjobbigt. Jag hängde med klungan i 21 minuter och det var synd att jag inte sögs med några minuter till då det lugnade ner sig. Jag hängde sedan i tillsammans med 3 andra i ytterligare 20 minuter innan utbrytarna hann upp oss. Då hande vi ändå bara tappat 30 sek till klungan, som i slutet var meter ifrån att också bli varvad av samma utbrytare. Det var roligt att känna på hur fort de här grabbarna åker som trots allt är de bästa i Sverige efter proffsen! Jag avancerade totalt 2 placeringar till 32:a plats.
1. Fredrik Johansson team Mälarenergi
2. Marcus Juneholt team Cykelcity
3. Andreas Johansson team Mälarenergi
....
31. Gustaf Berglund Evolution SC 17 varv
Tempo;
Banan var på ett flygfält i stark vind, så det blev krävande. Jag är i bra form så jag kunde ladda om för loppet och körde bra tycker jag! Totalt avancerade jag till en 31:a plats.
1. Christoffer Stevensson team Mälarenergi 8.42.2
2. Marcus Juneholt team Cykelcity 8.42.8
3. Tom Sahipakka Sundsvallscyklisterna 8.42.9
..........
35. Gustaf Berglund EVO 9.57.4
050805
Är på cykeltävling i Söderhamn. Skitkul att åka en riktig cykeltävling. Det är ett etapplopp på 4 etapper på 3 dagar.
Fredag kväll: Prolog 3,8km
Lördag morgon: GP lopp på 1,5km bana, 1timme+3varv
Lördag kväll: tempo 8,5 km
Söndag: Linje 7x22km
Prolog;
Tycker själv att det kändes jätte bra, men att jag var lite för feg att gå på riktigt. Jag var regält distanserad av elitåkarna, skulle kanske åkt senior klass, där man hör hemma. Men det var jätte roligt. Blir tveksamt om man kan slippa att bli varvad imorgon, och få kliva av!
1. Anders Grönqvist ECI champion 4.59
2. Mickel Stevensson team Mälarenergi 5.00
3. Christoffer Stevensson team Mälarenergi 5.03
......
34. Gustaf Berglund Evolution SC 5.45

050802
Det var ett roligt bröllop ihelgen, det var kul att träffa alla gamla klasskamrater från Järpen (längd). Det bjöds på en fantastisk italiensk middag som varade i 7 timmar och bestod av 12 rätter. Det var otroligt gott och alla åt, drack och var glada. Tack Jenni och Alberto för den här helgen!
Idag var det ett cykelpass på förmiddagen tillsammans med M.Fredriksson, Södergren, M.Larsson och Johan Olsson. Tyvärr råkade Johan utför en riktigt läskig krasch, då han tvärstälde(!) framhjulet i 45 blås, men han klarade sig efter omständigheterna väldigt bra. Det blev dock en akutresa med några hjälpsamma bilister till sjukan för att se över de utslagna framtänderna. Usch vad snabbt saker kan hända, jag får rysningar varje gång jag tänker på craschen... Go Johan, det blir guldtänder va?

050728
Sliten kropp nu, men det är två pass kvar till vila. I helgen bär det iväg till Övik för bröllop. Det är en klasskamrat från skidgymnasiet, Jenni Söderlind, som gifter sig. Det blir tillfälle att träffa gamla klassen och förneka minnen..!?
Yran veckan är i full gång, men själv har jag varit allt för dålig på att nyttja tillfället att ha roligt på den. När man är trött och sliten så orkar man ju inte mer än att träna, sova och äta. Det är llivet!

050724
Tog en regäl löptur på fjället när jag var i Tänndalen och fick en annorlunda upplevelse. Jag sprang upp på Stor Skarv toppen och var på väg ner då jag på håll såg 5 större fåglar ligga och segla lite längre ner på fjällsluttningen, jag stannade till och kollade riktigt och såg att det var örnar. Häftigt tyckte jag och sprang ner för att se dom på närmare håll, när jag sprungit några 100m nerför sluttningen såg jag plötsligt i högra ögonvrån.....Moderörn. Det var Kungsörns honan som satt och kollade in sina ungar, och när jag kom, bara några meter från henne fälde hon ut vingarna och lyfte för att förmodligen visa att här ska inte jag få vara. Hon var så otroligt stor, det går inte att beskriva, det var som en människa när hon satt och ännu större då hon fällde ut vingarna! Och jag blev skraj och var tvungen och springa bortåt, mendans hon seglade ovan för mig för att markera att detta var hennes revir. Pulsen steg med ett antal slag kan jag säga, Häftigt!

050722
Härligt väder? Regn de senaste 4 passen, men det har gått bra ändå, jag är i fin form! I em drar jag och Åsa till Tänndalen, där hennes föräldrar har byggt om lite i en stuga som dom har där. Vi ska hjälpa till lite och samtidigt njuta av fjällen. Förhoppningsvis hitttar jag någon tv med eurosport så man kan se tempot i Touren imorgon!

050719
Det härliga vädret är tillbaka, ocg det passar ju utmärkt nu när det väntar tre hårda träningsveckor för mig. Det började igår med två hårdare pass och fortsatte idag med ett stentufft löppass i Åre, det var en dryg timmes uppförslöpning i början i det hårdaste tempot, sedan var det i lugnare tempo i ytterligare 2 timmar. På eftermiddagen idag blir det rullskidor.
Trots att mr Tråk Gul Tröja Lance har full koll i Touren så är det rolig cykling med många försök att sätta ledaren under press, förmodligen kommer det att knäcka de själva, men dom måste ju försöka, jag njuter!

050716
Det var en rolig tävling igår. Många ville vara med och köra så farten drogs upp direkt, men efter ca 8 km var vi sex man kvar i tätklungan. Banan var lättåkt på mestadels grusväg, men starx innan en avsnitt på slutet som var ca 3 km stig så sötte Myhlback och fick med sig Håkan Löfström, jag hade inte en chans, utan fick ta mittt tempo. De två spurtade om segern där Löfström vann medans jag fick vika mig mot ytterligare 2 man på slutet. Jag blev alltså femma med Fredrik Ussitalo strax bakom mig. Det var hög fart hela tiden och på de dryga 42km snittade vi ca 35km/h och det blev ett regält banrekord. På utlottningen efter tävlingen vann jag ett beachset med lekprylar, YES!
050714

Franska nationaldagen! Det har man ju inte undgått om man följde Le Tour på Eurosport idag, för mig kvittar det...!
Lite purken för jag slog huvudet regält när jag plockade ur diskmaskinen idag, finns det något som gör ondare?
Imorgon kör jag årets första cykeltävling, men det blir i lite annorlunda format. Det blir 40km runt Lofssjön i Lofsdalen, hälften grusvär, hälften asfalt. Så jag har lånat Södergrens "välanvända" XTR moutainbike som jag dragit på Åsas Biltema slicks på, förhoppningsvis så går det lite lättare. Det rycktas om att herr Myhlback skall köra där med en cyklocross, det blir något attt bita i. Han har ju tydligen slagit Rasmussen (just nu 2:a i Touren) en gång!
Mer Asfalt!
050712
Sprang löpintervaller idag och det kändes helt bra i knät, skönt med tanke på att det varit mycket strul med det knät tidigare.
Idag 14.30 börjar sändningen från Le Tour. Det känns som en nyckeletapp och det ska bli riktigt spännande att förlja den framför TV´n. Men de MMS/SMS jag fått av Peter Larsson och Björn Lind är frestande, dom är nämligen där och kommer att följa etappen live i sista stigningen, dom har nu på förmiddagen kört den backen och den är enligt dom GRYM!

050711
Har varit i Bergeforsen över helgen och träffat Mor och Far, dessutom kom både storebror med familj och lillebror dit. Pga att det byggs på huset så bodde vi på Bergeforsens camping, så det hela kändes som en liten campingsemester. Vädret var underbart och vi var ut till havet ett par gånger och badade, +20 grader i vattnet och det var inga problem att bada för en badkruka som mig som inte lyckades med ett enda dopp under 2 veckors Mallis vistelse...!
Veckan har varit en lugn träningsvecka med bara 4 pass, dock ganska hårda, detta för att "hämta hem" senaste tidens träning. Jag har passat på att göra lite annorlunda "träning", som att hugga ner ett par tallar med yxa och såg och bära plank. Detta då på Mammas bygge i Viktjärn, Bergeforsen.

050706
Efter lägret har det varit lite semester. Igår tog jag och Fredrik Persson båten Thomée ut på Storsjön, sedan badade vi på lövstabadet och avslutade dagen på en av Östersunds uteserveringar och njöt av lite ledighet och solen.
Fjäll OL uteblev ju pga mitt lilla knäproblem, men jag känner också att vilan har gjort gott för hela kroppen, och börjar nu bli sugen igen att trappa upp träningen igen.

050702
Touren med stort "T" startar ikväll. Härliga 3 veckor väntar framöver. Vi blev inspererade på lägret idag så vi körde långpass på över fem timmar, skönt att flytta lite gränser. Det är inte var dag man stakar så länge...
050630
Sommarskidåkning blev det idag i strålande solsken över stora vidder. Vi åkte uppe på ett större snötäckte som fortfarande ligger kvar uppe vid Sylsjön. Med utsikt över Sylarna och Helags gjorde vi en tur på tre timmar, det var skön "avkoppling" från den annars hårda barmarksträningen.
050628
Idag körde vi löprace från Ljusnan i Bruks upp till Kariknallen, det var i regn/snö och blåst, det var coolt! Det gick för mig hyfsat, jag kände mig lite seg av förra veckans 4 vilodagar men samtidigt så kände jag mig Ok i knät, och det var huvudsaken. Jag var fyra upp på toppen och det var bra. Nu blir det stakning på eftermiddagen.

050626
Imorgon börjar det andra lägret med Landslaget. Vi kommer att vara i Bruksvallarna och träna, det är en super plats för träning och temat detta läger är fjällöpning. Det passar utmärkt inför fjäll-OL som jag tänkt springa tillsammans med Fredrik Persson veckan efter lägret.
Eventuellt så kommer vi dessutom under lägret ett åka skidor! Det finns tydligen ett jätte fint ställe någon mil utanför Bruksvallarna som det fortfarande ligger sammanhängande snö för skidåkning!

Midsommarafton
Trevlig och glad midsommar tillönskar jag er alla!
050620
Vill gratulera Steffo Grahn till tempo insattsen på SM och silvret där!!! Synd att inte "tröjan" hamnade på han, men det kanske ser bättre ut för Sverige om den går från "Gotland" Lövkvist till ett annat ungt proffs!? Det vore inte mer en rätt att ge Steffo chansen på VM om formen håller i sig!!!
Själv blev jag inspererad och tog en tur på 5.30 igår på biken och njöt i solen! Träningen har gått myckt bra, lite för bra kanske, jag har en lite överansträgning i höger knä, men det går nog bort med 2 dagars vila!

050617
Körde i Onsdags Sub och Max test på bandet, och det kändes och gick mycket bra. Det gav de svar jag ville ha och det är bara att jobba på nu med bra träning över sommaren!
Inför fjäll-OL ibörjan av Juli tog jag mig igår ett rejält löppass i Bydalsfjällen, det var underbart att i +20 grader kunna springa obehindrat i den terrängen. Vädret är ju äntligen på sommar nivå och det känns också att det går lättare att träna, hoppas det håller i sig ett tag till!

050614
Jag har bestämt mig för att byta klubb från Östersunds SK och gå tillbaka till "modersklubben" Åsarna IK !
Jag annonserade tidigt i våras inom ÖSK mina planer för framtiden och hur min satsning tillsammans med ÖSK borde se ut.
Jag berättade då också om att jag hade planer att gå till en annan klubb och fortsätta min satsning där!
Tyvärr så tog tiden överhanden och jag tvingades till ett beslut utan att få något konkret förslag för framtiden.
Det är tråkigt att lämna ÖSK, det var synd att inte Jag, Rikard och Jerry fick avsluta med en SM medalj i staffet, men det har varit bra ändå.
Beslutet var att byta till den klubb som jag åkte i från första juniortävlingen och fem år framöver, Åsarna IK.
Beslutet är väl förankrat och jag känner att det är det absolut rätta. Det känns otroligt stimulerande att komma in i det gänget igen, och tillsammans med nuvarande åkarna där kan närmaste fyra åren bli riktigt roliga!
Målet för mig detta år är att få träna riktigt hårt och mycket utan skador eller sjukdomar, det kommer automatiskt ge bra resultat i skidspåret, och med ledarstaben i Åsarna bakom oss så hoppas jag bl.a. på en medalj på SM-sprint stafetten.

050612
Förkylningen har jag blivit kvitt och jag har tränat på mycket bra i slutet på denna vecka. Det har känts otroligt bra, det kanske inte var så dumt med lite sjukdom. Kroppen fick vila!
Idag var det ett riktigt skitväder men jag hade bestämt mig för att åka en rullskidrunda på frösön. Den brukar ta ungefär 3 timmar, men blåsten och vädret gjorde att det inte rullade lika lätt, men jag ville fullfölja rundan. Det slutade med att Tjejen mötte mig med bilen, hon hade blivit orolig för mig då jag aldrig kom hem, då hade jag varit ute i 3.45, men har man bestämt sig....!
Nu ska jag iväg en liten runda på cykeln med Rikard H, sen blir det bastu och vila!

050606
Nationaldagen! Det flaggas för Sverige, Kungen och Mig.....!
....Och det är svinkallt, det känns dessutom dubbelt ruggigt när jag fortfarande är småkrasslig. Det är en verkligen seg liten förkylning jag dragit på mig. Det är meningen att jag i slutet på denna vecka ska köra maxtest på bandet men det är ju bara att ställa in nu när den här skiten aldrig verkar ge med sig!
Jag såg på finalen mellan Nadal och Puerta i franska öppna igår. Vilken grymt bra match, sånt spel ser man inte var dag när krafttennisen har tagit över, nu var det både och!
050603
Jag har varit i Bergeforsen och kollat in läget på stugan som min Mor håller på att bygga ut och om. Jag passade på att göra lite saker som man än så länge kan göra själv. Jag fick hjälp av Rikard H som var med. Vi grävde och krattade kring grunden på utbyggnaden och grävde för nytt vatten. Vi gick oxå loss med kofoten och rev en hel del i gamla delen som det ska blli ny planlösning i och nytt bjälklag. Det finns oändligt med arbete och det blir nog en hel del tid framöver där.
Tyvärr så känner jag sen två dagar tillbaka att jag är otroligt "rivig" och kracksig i halsen. Jag är såå nära att åka på en riktig förkylning känns det som. Obehagligt, men det är bara att försöka ta det lugnt ett par dagar till!
050530
Igår avslutades vårat första läger med U-landslaget. Vi har varit i ett somrigt Skövde och tränat hårt. Det har inte blivit så mycket mängd men ett hög intensivt läger. Lite udda kanske med tanke på att det bara är Maj än, men fördelen har varit den att nu har man verkligen sparkat igång barmarks träningen, och man kan få ut max av den framöver. Det är ett mycket bra gäng som ingår i laget och vi har triggat varandra på testerna och intervallerna.
Nu blir det en väldigt låg intensiv vecka och en chans att "hämta hem" den träning jag haft de senatse 3 veckorna.

050522
Kom igår hem från 2 underbara veckor på Mallorca. Jag var ju där med "sprint essen" Peter Larsson och Björn Lind. Dagarna har vi fördrivit med timmar på cykeln, i solen och pasta ätning! Visst varvade vi upp måltiderna med PizzaHut och BurgerKing, men de flesta dagarna bestod ut av en pasta tallrik till frukost, ett cykelstopp efter halva passet för att slå i sig en Espresso, hemkomst för att sätta sig i solen på ballkongen och äta kex med ost och "återställa vätskebalansen". På kvällskvisten efter ett pool besök blev det ytterligare en pasta tallrik!
Det har varit kanon väder i stort sett varje dag, 25-30 grader! En riktig cyklist bränna har man lagt till sig! Att få åka i väg så här och träna mycket och hårt samtidigt som man kopplar bort tid och rum och njuter av livet är såå viktigt. Att man nu är otroligt sugen att ställa över träningen på mer traditionell skidåkar pushning, är också bara positivt. Jag startar upp direkt med att åka på SSF läger till Skövde imorgon, och håller mig där fram till nästa Söndag!
Vädret tog jag med mig hem till Sverige, så nu blir det behagligare här också, det lovar jag....!



Ingen uppdatering förrän 22 Maj!
050506
Om någon timme drar jag iväg mot Södern! Det ska bli skönta att få koppla av och bara koncentrera sig på träning och att må gött! Det har gått i ett nu i nästan 2 veckor, men nu kan jag åka med nästan helt bra samvete, det är några saker som jag inte kommer att hinna med innan resan, tyvärr.
När jag kommer hem den 21 maj så är det bara att packa om väskan för läger i Skövde med start den 23maj, sedan i sommar ser planen ut så här;
Juni Bruksvallarna
Juli Fjäll OL
Augusti Trysil
September Ramsau
Oktober Val Senales
November Gällivare/Vålådalen

050504
Idag var det test igen på bandet, och det blev lite dramatiskt under maxtestet. Jag ville bara sätta rekord idag igen, men efter ungefär halva tiden så gick ena stavspetsen sönder. Jag hade då två alternativ, det ena var att börja om testet med en ny spets, det andra var att försöka byta under testet. Jag valde att fortsätta åka testet medans personalen bytte spets, det var jobbigt att åka med en stav i den farten och sen också att försöka återhämta sig när farten bara trappas upp. Men på ren tjurighet slog jag mitt eget rekord med 40 sekunder. PUH så j....a jobbigt det var!
050501
Helgen har mest bestått utav siffror, deklarationen ska ju in, och det har varit mycket att ta tag i.
Kommande vecka blir det mycket fokus på träning för överkroppen, därefter blir det ju Mallis och mycket cykel, så det blir nog en hel del benträning där nere.
050429
Idag var det dags för ett nytt maxtest på rullskidbandet igen. Skillnaden mot förra veckan var att jag kände mig mycket mer sugen på att åka fort, och det gjorde jag också, jag gjorde ett regält person bästa!
050428
Kom idag hem från en underbar fjälltur! Vi startade från Storulvån i Onsdags morse, åkte via Sylarna till Helags, där vi tog in. Det var så fint väder att vi i kortbyxor kunde bestiga Helagstoppen som var vindstilla sent på eftermiddagen! Idag åkte vi vidare till slutdestinationen Ramundberget, självklart i bara shorts!

050426
Idag presenterades landslagstruppen inför nästa år och jag har fortfarande fortroende där, och är kvar i U-landslaget. Lagen är till skillnad mot ifjol nerbantade och den truppen jag är med i är ett riktigt hårt gäng som jag tror kan sporra varandra bra! Lägerverksamhet m.m. var inte i dagsläget riktigt spikat, men det blir tydligen en högre nivå på den än det var ifjol.
Tråkigt var att båda klubbkompisarna Rikard Hägglund och Jerry Ahrlin ställdes åt sidan, men dom kommer att i vinter visa att det var fel beslut..!

050423
Idag blev det en riktig cykeldag. På morgonen var jag och Emelie Öhrstig ute en liten sväng på drygt 3 timmar, sedan var det lunch och lite streching för att sedan ge sig iväg i 2.30 med Glenn Björklund. Det känns definitivt i benen efter en sånn här dag, men det är bara att vänja sig, det hade varit värre om det hade varit dåligt väder...
050421
Jag körde submax och max test i morse (skate). Tyvärr så kände jag mig trött och sliten idag oxå, det har jag gjort nu i ett par veckor. Det visades tydligt på testet dessutom, där jag hade klart sämre värden än vad jag brukar ha. Tråkigt, men jag ska försöka ladda lite för nästa veckas test då jag kör ett likadant!

050420
Idag har det varit mötes dag. På förmiddagen var jag på SCA och diskuterade friskvården på företaget, vi kommer efter en utvärdering i mitten på maj besluta om en fortsättning och/eller en tillökning på det arbetet jag gjort där.
På eftermiddagen så har det varit utvärdering och diskussion kring skidhögskolan och vintersportcentrat, däremellan satt Jag, Jerry och Rikard oss ner och diskuterade framtiden i ÖSK. Det har varit en givande dag som förhoppningsvis kan räta ut några frågetecken inför framtiden.....
Imorgon väntar max test på rullbandet...skate...det är bara att bita ihop!
050419
Nystart av hemsidan! Som förklaringen ovan säger så är det inte jag som tröttnat på att uppdatera, tvärtom så har det varit otroligt frustrerande att inte kunna följa upp hemsidan.
Det som dragit ut mest på tiden var att min licens kod till programmet Webmagik inte var brukbar och trots att jag på ärlig väg fått koden av Webmaik trodde dom inte mig och jag fick ingen ny kod! Ny blåser jag dom och sätter upp ett program som klarar att uppdatera min hemsida trots allt! HA!

Jag tror inte jag kommer att skriva något tillbakablick utan koncenterar skrivandet framåt!
Igår var jag i Ullådalen och åkte på skaren. På GRYM skare och i strålande solsken flög jag fram och tillbaka över Ullådalsfjället i 3 timmar. Superskön känsla att få uppleva en sån dag!
Jag har gjort klart med en resa till Mallorca tillsammans med sprintstjärnorna (!) Peter Larsson och Björn Lind. Vi drar den 7 maj för två

Inga kommentarer: