söndag, januari 01, 2006

Arkiv 2006

2006

061224
JULAFTON
Känns som att fira jul i oktober. 10 grader + är det samma som för 2 år sedan på midsommarafton!
ÄNTLIGEN.......har jag fått mitt comadore64, det har stått på önskelistan i många herrans år! En grym joystick innehållande "the best of" spelen från 80-talet, bara att plugga in i tv´n och game'a.
Planen är att jag den 28:e ska åka till Kina och åka kinesiska vasaloppet, något jag verkligen sett fram mot.
Självklart så håller min förkylning i sig och jag är nu ytterst tveksam till om det blir någon resa.

061217
Scandinavisk-cup, Voukatti, Finland;
Efter en usel insatts på fredagens klassiska lopp, 31:a och lååångt efter, så fick jag på kvällen ont i halsen. Dubbelt missöde.
Det blev in snabb isolering, och sedan var det en riktigt långsam helg med finska tv-kanaler. Simpsonii håller som tur är även där.

061210
Svårt att tro det när man är i snölöst Östersund, men bara 6mil härifrån i Landön, är snödjupet närmare metern! Jag har varit där och åkt några fina turer på Mr. Guruwax välpreppade klassikspår.
På onsdag åker jag till Finland och åker ScandinaviskCup, det blir en riktig tävlingshelg med 3 race på lika många dagar, snödjupet är 0 där just nu, men konstsnön räddar det mesta, så det blir som sig bör hettsiga varv på en platt 2,5km.
Appropå Fuglesang; -Du, vi är redan i rymden....

061204
Klockan 10.00 imorse släpptes en begränsad upplaga av den svenska whiskyn Mackmyra. Det var det tredje smakprovet på vad som komma skall (den färdiga whiskyn är klar om 12år), och jag med många andra hängde ivrigt på låset på Systembolaget för att lägga vantarna på en flaska. 48 flaskor var utdelad till Centrum Östersund, och jag la vantarna på Nr.40 kl 10.01 !
Problemet var bara att jag helst skulle ha två, så i ilfart åkte jag ut till Systemet på Lillänge, där dom berättade att dom sålt 23/24 på 2 minuter, och att jag var den lyckliga eftersläntaren som la beslag på den sista i Östersunds kommun.
Klart och betalt.

061203
SverigeCup i Boden.
Lördag, 15 km klassiskt;
Arrangörerna hade jobbat stenhårt med att få till tävligar i ett snöfattigt Boden, och dom lyckades bra. På en intensiv bana med mycket stakning, snabba springbackar och isiga spår varvade vi 5 gånger. Jag var lite väl långt efter första halvan av loppet, men på ren tjurighet så avslutade jag med alla kvarvarande krafter, och lyckades ta mig upp på pallen. Jag är helnöjd med loppet, det är ju en hel del som har tagit energi ur kroppen senaste tiden.
Söndag, sprint klassiskt;
Jag kände redan på morgonjoggen att det här skulle bli en jobbig dag, 15km loppet hade satt sina spår. I vanliga fall brukar en klassisk sprint vara en av mina paradgrenar, och ett visst hopp tändes då jag kvalade som 3:a. Men sedan kändes det tungt, och jag hade inget flyt. En andra plats i B-finalen blev det och totalt 8:a, inget jag ska vara nöjd med och är det inte heller.
Summan av helgen blev iallafall en total 2:a plats i cupen, bakom ledande Jörgen Brink.

061126
Ligger just nu väldigt lågt med det mesta, jag hade som mål med försäsongen att prestera på topp på helgens 15 km lopp i finska Kuusamo. Tyvärr ansåg inte landslagsledningen att jag platsade i truppen, och med förklaringen "det är tufft i branschen", så är det väl bara se över framtida målsättningar och ta reservplanen.

061119
WC Gällivare
Lördag, 15km F;
Känslan dagen innan var helt fördjävligt dålig. Visst var man spänd inför premiären men att känna sig så kass troddde inte jag var sann.
Några drastiska åtgärder på kvällen gjorde att jag var otroligt mycket bättre på tävlingsdagen, men samtidigt långt från formen.
Loppet genomförde jag utifrån min synvinkel med hedern i behåll. Faktum är det att jag tävlade mot världens bästa skidåkare som är uttagna och iform för att åka denna tävling, och då kan man inte stirra sig blind på placering och tid efter, när man själv inte är iform.
Söndag, stafett;
Äntligen, klassiskt! I denna paradgren kan jag prestera hysade resultat utan att vara i slag, det känns tryggt, och så blev också fallet idag.
Jag hade äran att efterfölja Peter Larsson som tog hand om startsträckan på ett imponerande sätt för att vara en som han säger själv "fet sprinter". Han växlade in som 13:e, dock lite i ett vaccum med åkare. Jag lyckades föra upp oss till 11:e, och tappade inte alltför mycket på de som bombade på i täten, 34sek på M.Fredriksson till exempel.
Tiio Söderhielm-Kalla sopade på bra på tredje och Håkan ´Hank` Löfström avslutade starkt och vi blev till slut 15:e lag och andra svenska, fast vi hade titeln IV.
Summan av helgen är att formen inte fanns överhuvudtaget, men jag har försökt vad jag kunnat, men missat på Ett träningspass fel. Det hade kunnat fått omvänd resultat men marginalerna är minimala och jag chansade nog lite för mycket med förberedelserna.
Man lär sig av misstag, eller vad sa loosern?

061116
Det drar ihop sig till den riktiga tävlingspremiären. Det blir in i hetluften direkt, WC i Gällivare. 15km skate på lördag och stafett på söndag (förhoppningsvis).
SVT sänder direkt från norr ihelgen och även Eurosport.

061112
Tack Far

061111
Testrace, 15km skate, Östersund;
Det är många väderväxlingar kan man lugnt konstatera, idag föll det rikligt med blötsnö och det var minst sagt trögåkt. Det var ett 30-tal som ställde upp i herrklassen för att pröva lungorna ännu en gång, riktigt kul!
Södergren var helt överlägsen före ett koppel åkare inom ett fåtal sekunder, tyvärr har jag inte bra koll på några resultat mer än att jag var låångt efter Anders, men inte allför långt efter resterande åkare, men de var däremot många. Känslan var idag väldig seg, men jag har väldigt svårt att värdera insatsen då det mest handlade om att få skidorna i glid, och det är jobbigt när man inte kan ladda på det där extra för då tar det tvärstopp.
M.Fredriksson stod och kollade med barnvagnen i händerna, att han nu bytt klubb från Östersunds SK till AXA sportsclub betyder att det blir väldigt öppet i årets SM-stafett, dags för Åsarna igen kanske?!

061107
Nu har vintriga Östersund förbytts till en blåsig, isig och skitig skidmetropol.
Idag kördes ett träningsrace i klassisk sprint, detta tillsammans med delar av landslag och annat löst skidfolk i Östersund. 10min innan start på prologen släppte sig Herren och det yrde löv, barr, bark och kvistar i luften. Men vi körde på som planlagt och prologen vanns av Mats Larsson, 2:a Peter Läär och Jag som 3:a, Emil Jönsson var med i täten og men drogs sig ur innan finalerna. Innan första heatet blåste 3 tallar ner över de två innersta spåren på startrakan, men vi sket idet. Det blev tre heat tillsammans med Freddan Ö, Läär x 2. Högan, Brynte och Tiio gästspelade. Det blev täta bataljer, och jag fick tryna snön två gånger, men det var Mats som dominerade dagen trots allt.
Nu blir det nog resa till Vemdalskalet för skidåkning, där var jag igårkväll tillsammans med Vemdalens skidtalanger och det var en fröjd att åka milen i kallföre och i rikligt månsken.

061104
>10km, K, Testrace med Kineserna;
Det blev ett riktigt bra race idag, det på en tuff bana i 3 varv. Jag startade som 5:a och var ganska snart först i spåret och hade inte så bra koll på hur det gick mot de andra bakom, men det kändes bra och jag körde på det jag hade hela tiden. Föret hade slagit om till + grader och det gick inte lätt, men fästet var bättre.
I mål så visade det sig att det var ett väldigt bra lopp, och med tanke på att jag var förkyld förra veckan så är jag nöjd!
Prel. resultat:
1. Anders Södergren 32.03
2. Gustaf Berglund +57
3. Mathias Fredriksson +1,03
4. Johan Olsson +1,23
5. Tiio Söderhielm +1,44
Ingen uppgift om Kineserna, men det var ett bra race!

061031
Just nu är förmodligen Östersund det allra bästa stället i hela världen för att åka längdskidor. Förutsättningarna (notera förutsättningarna) är super med snötillgång, preparerade skidspår och temperatur. Dessutom så finns ju det mesta i denna stan för bra träning.
Efter min lilla förkylning har jag kommit igång bra, och jag har nu avslutat ett 3 dagars träningsupplägg med 3 pass/dag, detta för att nu vila upp mig och sedan tävla mig iform. Ett beprövat sätt som funkar i de allra flesta fall.
Jag hade tidigare planerat att åka till Mounio (Finland) för tävlingar ihelgen, men stannar hemma istället då det kommer att köras race här i Östersund ihelgen och nästa vecka. På lördag är det 10km klassiskt med Kineserna!

061026
Online igen! HA, lurad av comhem som hade bytt server.
Körde lite lungt idag, första passet efter förkylningen. Skidspåren på Ösk är OK, men som vanligt så kunde de ha varit så mycket bättre med tanke på snötillgången.
Friserade till ryggen idag inför vintern, direkta resultat var att jag sov som en stock 1,30 timme efteråt och att jag ser! mycket bättre, märkligt.
I helgen är det WC premiär i Dusseldorf (jag kan inte göra U med prikar över!). Skulle bli förvånad om någon annan än Peter Larsson vinner iår igen, men ska jag tippa 2:an så blir det Tor-Arne Hetland, andra i final blir nog Björn `porsche´ Lind, `Pölsa´ Pettersen, Tobbe `the fox´ Fredriksson och Est-en som jag glömt namnet på.

061013 (Fredagen....)
Härom dagen körde jag mitt förmodligen sista cykelpass för säsongen, känns lite vemodigt att lätta på lufttrycket i däcken och iår också skita i att rengöra kedjan, för att klämma in carbonmonstret i källarn.
Jag kan trösta mig med att det kändes kasst och jag blev trött sista passet så jag är trots allt inte så sugen att sätta mig upp på biken och frysa.
På lördag fyller Åsas mormor år, så då blir det att hålla sig i relingen...

061007
Det blir allt kallare, vintern närmar sig!
I regn och blåst körde jag på förmiddagen ett skatepass på rullbanan tillsammans med Fredrik Persson. Det var hans första skatepass sedan 15 juni! Men det märktes knappt, det är enn tjurig j...l det där.
Som sagt det var kallt och blött, termometern på Ösk visade första varvet -2 grader, sedan -14 och när jag åkte hem -25. Jag frös och kände att en "lungplus" hade vare bra, men efter visst överläggande så kom jag fram till att det fortfarande regnade och att det kan vara en möjlighet att termostaten i ljustavlan kan ha diffat lite, jag blev genast varmare och åkte hem.

060930
Hemma från Torsby nu, men det blev en dag extra.
Anledningen; I onsdags när vi skulle köra Hovfjällsracet så behövde vi en bil på toppen som vi kunde åka ner i efter racet, och en bil vid starten som vi åkte ner i efter vi lämnat bil 1 på toppen. Bil1 var den silvergrå missilen Audi 100 alá Fredrik Perssons superkärra, den började strax innan toppen att hacka en del och ville som inte åka mer uppför, ja ja sa vi, den behöver bara vila lite medans vi kör racet, sen funkar den nog. Enligt Fredrik så brukar bilden stanna ibland (elfel..), och att inte hastighetsmätaren har funkat senaste 3 åren är bara ett plus då trippen står kvar på 36000!
I regn och blåst körde vi skiten ur oss uppför Hovfjället, och trots missöden med brutna stavspetsar och dåligt väder presterade vi relativt bra tider och alla var nöjda och glada. Vi packade in i Audin och bad en bön att bilen skulle gå iallafall 2 km, så vi kunde rulla över krönet ner till starten (detta var i sämsta fall, trodde vi!). Efter mång tappra startförsök och mycket däcksparkande, slet "skräck" Erik Olofsson åt sig rullskidorna och skulle blåsta ner för backen på sina "stabila" Marwe, jag kutade efter och fick på han en hjälm och bad han ta det försiktigt. Han försvann in i dimman!
Efter en låååång väntan hördes en Ford på långt håll. Erik fixade det! Efter bogsering till krönet, rullade den 2ton tunga silvergrå missilen mot Torsby...trodde vi ett tag iallafall, med från starten blev det åter bogsering hem.
Väl hos mek-Roger dagen därpå blev det klart att det var bara att stanna ytterligare en dag innan bilen kunde rulla för egen kraft mot Östersund igen!
Väl hemma för Ford åkarna så kom beskedet från Fredrik och Erik som skulle invänta nyservade bilen, att bilen kommer att få bli kvar i Torsby till nästa visit i mitten av oktober. Men dom har fixat lift........!

060924
Tiden går, 28år!
Igår körde jag cykel Dm, och det var premiär för det nya cykelteamet som startat här i Östersund, CK Vertex. Jag hade förtroendet att vara lagkapten då avslutningen var uppför Härkebacken (Vallsundsbacken). Under loppet försökte vi att först och främst få iväg en utbrytning som skulle hålla. Det var en hård kamp med IF Castor, och trots många goda försök så kom klungan samlad in i sista backen med en rasande fart (grymt uppdrag!). Förhandsplanen var att jag skulle få kämpa uppför mot Castors Sigve Colbjörnsson och Johan Gustafsson, och så blev det. 2/3 upp i backen gjorde dessa två en snygg taktisk manöver och jag blev lite överaskad, men lyckades gå ikapp Sigve som gick. In på sista 200m var det vi två som sputade för allt vad som fanns, och det var Sigve som lyckades dra den längsta ekern! En andra plats var första förloraren, men det var nöjda miner, framförallt då gubben i lådan (Mattias Swelander) smög med och fixade två Vertex cyklister på pallen!
Det var första gången som jag åkte i ett lag då det var lagkörning i cykel, och jag kan säga att det var grymt kul! Nästa år kommer CK Vertex att satsa på 5-6 senior tävlingar i Sverige och det ska bli asroligt att få vara med i det gänget. Peter Larsson, Mathias Nilsson, David Ekholm och Jerry Ahrlin är några andra skidåkare som kommer att vara med då.
Nu åker jag till Torsby....

060915
I onsdags blev jag inbjuden till VW Performance Tour här i Östersund på Berners. Där fick man chansen att prova några bilar med motorer som vanligtvis är lite svårt att få provköra. Det var Touareg, Polo GTI, Jetta turbo, Passat V6 4M, Golfar, GT bensin och diesel, GTI och höjdpunkten R32 4M !
Det bjöds först på nl ågra mils landsvägskörning där man gick runt på bilarna, sedan var det dags att leka av sig i konbana på Ope flygfält.
Det var skitbalt, men höjdpunkten var när jag frågade om inte Patrik Sandell (grym rallyförare från Östersund), som ledde det hela, kunde köra mig i R32. Och visst körde han, så att jag trodde bilj....ln skulle kränga runt sin egen axel. Då fick man veta var ribban låg, sen åkte jag hem och satte mig i Mondeon och försökte komma på allt som var positivt och roligt med min bil....jag funderar fortfarande.....!

060912
Ikväll åkte jag återigen en cykeltävling, det var Castor´s IF som arrangerade GP tävling på F4 här i Östersund. Det har gått i en serie av tre deltävlingar och dagens var finalen. Tyvärr har jag missat de andra två då jag varit på läger.
12 varv på en 1,6km bana kördes och var 3:e varv var det spurt om poäng. Det var många hungriga cyklister och jag hade inte mycket att ge på spurtprisen, men direkt efter sista när 3 varv var kvar, attakerade jag och Johan Gustavsson och vi fick en lucka att köra på, sen var det bra sammarbete mellan oss, och med 400m kvar till mål var det bara att spela kall då jag hade hjulet på Johan, vid 200m så drog jag igång lyckades jag vinna med en skön spurt. Det var riktigt kul att köra GP och också kul att så många var med ikväll.

060908
Kom hem från Torsby i går kväll, men var sugen att stanna ytterligare några dagar. Anledningen, det var grymma förhållanden i tunneln. Snön och spåren höll hög klass, och det är perfekt att få snövana där. Nästa visit är bokad till 25 september!
Barmarkslägret innan Torsby, i Åsarna, innehöll mycket löpning och det blev över 30 timmar på 7 dagar. Sedan blev det mer kvalité och skidåkning i Torsby. Formen känns mycket bättre nu än tidigare i sommar och detta har varit en perfekt start på hösten!

060825
4 dagars vila är över och förhoppningsvis så suger kroppen åt sig den hårda träningen som ligger framför mig. Imorgon inleds ett 6 dagars barmarksläger i Åsarna, sedan hem och packa om väskan (på 2 dagar, det borde man klara..?!?), för en 4 dagars visit i Torsbys snötunnel.
Nu börjar höst träningen och det kan bli min viktigaste höst hittills! Rock On!

060821
Träningen har senaste tiden gått tungt, jag har varit sliten och tung på passen men har hållit i för att få ta en riktig vilovecka närmaste tiden.
För att ytterligare spä på slitaget på kroppen körde jag Söderhamns 3-dagars på cykel i helgen. En stor etapptävling som bl.a ingår i Sverigecupen.
Söderhamns 3-dagars;
Fredag, Prolog (4km). Dagen kunde ha börjat bättre, med en sen ankomst till Söderhamn blev det stressigt att överhuvudtaget hinna med starten. Med en minimal uppvärmning stod jag på start i tid, men tappade kedjan och kom iväg för sent ändå och fipplade på med kedjan ett tag innan den gick på, jag tappade mycket och dessutom flytet och blev sjukt stum! Allt kändes B, och moralen var inte hög då klubbkompisen Martin Tenggren också körde dålig. Vi var långt efter!
Lördag FM, GP (50min+3 varv, ca1,5km). Jag hade mycket bra ben på detta lopp och jag höll mig hela tiden långt uppe i klungan, på sista 3 varven blev det några felberäkningar och jag var ytterst nära att gå i asfalten. Då blev jag feg och var för långt ner i klungan när spurten drogs upp. Men nu var det roligare då både Martin och jag gick med hem och moralen var betydligt högre.
Lördag EM, Tempo (13km). Med slitna ben så gjorde jag det jag kunde, men det räckte inte långt mot dom som kan, och det är de flesta! Tempot gick fram och tillbaka på ett flygfält (tot stigning 10m). Martin slog mig med 40 sek, men vi var båda distanserade med minuter...
Söndag, Linje (84km). Mycket ojämt tempo på klungan var det, men jag hade bra ben och ville gå med i en utbrytning som var bra, men träffade ingen. På slutet var det ett rasande tempo och många föll av, men både jag och Martin var med in och det var vi nöjda med.
Det var mycket rolig helg, och det är en super kick att ligga i klungan som ormar sig över vägen och jagar utbrytare, och dessutom kunna ge sig iväg i en.
Nu blir det vilavecka, pust...

060809
Tempo Tandsbyn; snacka om besviken jag blev när tempohornen inte passade min ny cykel! Istället gav jag dom till Martin Tenggren, som tackade genom att spöa upp mig med en halvminut på det 25km långa tempot. Annars tyckte jag att det gick hyfsat, hade riktigt bra flyt bitvis.
Imorgon åker jag till Åsarna för att hjälpa till på sommarskidskolan som är denna vecka. Där är det alltid lustigt att se den energi som finns i ungar, inget stopp...!
060807
Storsjönrunt;
I soligt och mycket varmt väder startade vi kl.8.00 och det var bra fart från början. En stor klunga gick runt i bra samarbete,milen gick fort. Jag kände mig dock väldigt seg första 12 milen, men piggnade til bra mot slutet och gjorde några tappra försök att gå med i rätt utbrytning. Tyvärr för min del så lyckades inte jag med det, däremot så kom Fredrik Kingstad och Anderas Järlstig ett fint jobb och lyckades hålla in i mål och delade segern. Själv rullade jag in i mål i resterna av "klungan" (6man), på en vad jag tror en 6:e plats.
Imorgon så är det en tempotävling i Brunflo och troligen så är jag med där också.

060803
Semesterlunket har väl börjat bedarrat en aning i Sverige, själv har man dragits med i lunket och det är dags att tagga upp. Träningen har gått enormt bra egentligen, men jag har inte kännt mig i form än. Det är kanske positivt, ifjol var jag i form hela sommarsäsongen och fick sedan en dipp på hösten...
I helgen är det dags för ytterligare en tävling. Jag har tävlat mycket i sommar för att reta tävlingsdjävulen lite, han måste ju också födas!
Nå i allafall, det är Storsjönrunt på cykel på lördag. 19 mil i garanterat mycket motvind (runt en sjö i Jämtland!). Det är sjätte gången jag kör loppet, och man glömmer så lätt hur trött man är sista timmen, det ska bli kul!

060723
Vertex vélo, 100km.
Det blev ett intensivt linjelopp. Flera gånger försökte jag gå i rätt utbrytning, och den längsta varade i knappt en mil. Det var väldigt svårt att hålla klungan bakom sig. När 1 mil återstod gick Mattias Nilsson och han lyckades mycket imponerande hålla undan. Jag rullade imål 40 sek efter Nilsson längst bak i det som återstod av huvudklungan.
Glädjande var att i företagskampen så blev XC-sports 2:a, knappt slagen av Cykelogen. Martin Tenggren, Mathias Swelander och Daniel Fallander körde grymt bra och bidrog till att vi så när fick ta emot "stor-pokalen". Nästa år!

060721
Vertex vélo, backsprint.
Fy fan vad mjölksyra det blev ikväll! Det är en två dagars cykeltävling här i Östersund ihelgen. Ikväll startade den med en 2 km långt backrace i gemensamstart från Lernia upp till "Tornet" på frösön. En snittlutning på drygt 7%, men det är de sista 400m som är sjukt dryga. Mellan 15-20% lutar det på och man har gjort en del höjdmeter när man kommer dit.
Ett 50 tal cyklister möttes upp vid starten och när startskottet gick så drogs farten upp av skidskytten Mattias "alpe d'huez" Nilsson, I ett ursinnigt tempo sprack fältet upp och jag tog efter en passiv start placering för placering. In i mördarbacken på slutet var vi 4 man, men trots vilja så ville inte benen mer, vi låg slag i slag på varandra men det gick bara inte att öka. Det var publik hela vägen upp som skrek och det gjorde nog att man tog i mer än vad man annars skulle ha pallat.
3:a blev jag i mål. 1:a var Tom Dyborn, 2:a Nilsson. Sedan blev det in lucka ner till Martin Tenggren som åkte som en gud, imponerande!
Tiden upp var sjukt fort, 4.50. Det ger en snittfart på nästan 25km/h, men det kändes också därefter.
Imorgon väntar ett 10mils linjelopp, sedan bankett på Yrans krogstråk, gött!

060716
Lofsdalstrampet.
I fredags så åkte jag till Lofsdalen och cyklade ett Mtb lopp. Jag var med på den ifjol, och tyckte det var en rolig tävling.
Drygt 4 mil på asfalt, grusväg och lite stig var banan. Redan efter "mastern" var jag och Martin Nilsson från Sveg ensam i täten, sedan drog vi på hårt i motvinden. På slutet blev det lite lurpassande, men jag kände att Martin var stark på asfalten och när han drog igång spurten så kunde jag inte svara. Med dämpad framgaffel så kunde jag inte heller ställa mig upp för att driva på mer, men jag tycker att det svarade hyfsat så här första cykeltävlingen för året.

060708
Fjällorienteringen.
Efter att ha som mål att försöka ta sig igenom iallafall dag 1 på Fjäll OL (mina ljumskproblem...), så överträffade vi vår förväntningar regält. Vi tog oss igenom hela tävlingen och dessutom med pallhäng till dag 3 (..och kontroll 3-återkommer med det..).
Min föraning om att min ljumske inte skulle hålla var fel, jag var obehindrad, däremot så hade jag redan efter halva första dagen grymma blåsor under fötterna, det var nog det största problemet. Hampus var urstark hela tävlingen, men hade tyvärr en svacka tidigt under dag 2, då var vi tvugna att släppa täten och köra eget race resten av tävlingen.
4:a blev vi totalt, och det är vi kanon nöjda med!
Dag 1
Vi var fyra patruller som höll ihop hela dagen. Högt tempo, värme, begynnade blåsproblem gjorde att det här dagen kändes värst efteråt.
1100 meters total stigning och 29,7 km effektiv löpning blev det den dagen, tid 2h 56min. 4:a 37sek efter tät patrull Mora (Erik Eriksson/Niklas Karlsson).
Dag 2
Efter att ha stämplat som 2:a vid kontroll 1, så började Hampus få en svacka i löpningen. Vi var släppte iväg de tre tätpatrullerna, och efter lite lugnare löpning kom vi igång och tappade inte allt för mycket, vi låg kvar som 4:a, nu 15min efter tät (Timo Reiman/Tuomas Huopana).
700 meters stigning, 29,2km, tid 3h 5min.
Dag 3
Motivationen låg i att genomföra tävlinge, och hoppas på misstag hos framförvarande. Tyvärr så var det vi som stod för misstaget, redan vid 3:e kontrollen gjorde vi en megablunder och tappade 27 minuter ytterligare på täten! Moralen sjök och blåsorna under fötterna kändes 10 ggr mer. Vi bet ihop och "joggade" igenom banan, men vad vi inte visste var att vår orientering var spik och att treorna (Elis Bengtsson/Johan Pettersson) hade stora problem. Vi blev imål bara 9 minuter efter pallen! Vann gjorde finnarna efter spurt med dalmasarna. På dom tappade vi totalt 56 minuter.
1050 meters stigning, uppskattningsvis 34 km löpning med vår bom, tid 3h 50min.
(Effektiva löpsträckan mättes upp av Timo Reiman som bar en gps mottagare.)
060704
Imorgon startar Fjällorienteringen. Det är 3-dagars plåga på fjället. Banorna håller sig på 25 km per dag..fågelvägen!
Jag kommer att springa med klubbkompisen Hampus Lindblom, men tyvärr så har jag fortsatta problem med ljumsken så jag är mycket osäker på om jag kan fullfölja, även första dagen.
Tävlingen är som sagt en patrulltävling om 2 personer och det äger rum i Bruksvallarna iår.

060702
Jag var på trav i fredags. Det var Åsarna tema på Midnattssolstravet i Östersund, bl.a. så kördes det ponnytravsrace med Åsarna IK löpare, vann gjorde Anna Dahlberg, själv fick jag stå i publiken då min häst blivit sjuk (man vill ju inte bli sttad..!).
Däremot så fick jag möjligheten att åka domarbil i ett löp, det var riktigt häftigt, speciellt när man skrek fram spelad häst på upploppet till seger! Sedan halkade jag in som prisutdelare då loppets sponsor inte kom, det var bara att spela med och hålla god min.
Touren är igång, och faktiskt så är det lite roligt att se trots att inte Basso och Ullrich fått starta. Men det är mycket tack vare Roberto Vacchi som är kommentator på Eurosport, grym!

060629
Gårdagens sträcka tog jag i ett "halv tempo", detta för att inte köra slut på mig när jag är lite ovan löptävlandet och skulle köra två dagar i rad. Det kändes mycket bra igår och jag var sugen att öka tempot men höll mig i 12 av 13 km iallafall. Idag var det meningen att jag skulle köra på lite mera, och med en lite trög start så kom jag igång och körde på bra. Det känns att jag är på gång igen och jag har hämtat mig från senaste veckornas hårdträning.
Senaste månaden har jag följt en av vad det verkar största dopingskadal någonsin rullas upp. Det handlar om en "klinik" i Spanien som systematiskt dopat och langat doping till framförallt cyklister från hela världen. Dopingmedel, namnlistor, dopingscheman mm. har beslagtigits och enligt senaste uppgifterna så är många av de som är favoriter i årets Tour de France kunder på denna klinik.
Visst har man anat att det inte står rätt till i huvudfältet, men att fusket är så utbrett och att det inte vidtas några åtgärder från t.ex. UCI (Internationella cykelförbundet) är skrämmande. Det ger signaler om en smutsig organisation.
För 10 år sedan var det en liknande affär i Italien, där pratades det då om många av världens bästa skidåkare som var kunder, men inga påföljder blev det då. Hoppas nu att det lämnas ut uppgifter så folket får dömma, för de aktiva lär inte åka fast så länge de inte fastnar i en dopingkontroll. Sluta hyckla och fram med uppgifterna!
Tankarna går just nu till Lisa Löfskog och Anders Södergren med familjer...

060627
Imorgon ska jag ta mig ann en sträcka på S:t Olavsloppet. Den är 13 km lång och väldigt mycket uppför första halvan och lika mycket nedför andra. Jag springer för Åsarna IK ungdom, och jag hoppas jag kan bidra med något iallafall. Det blir i lite lugnare tempo imorgon och sen på torsdagen på den sträcka jag blivit tilldelad då (9 km kuperad) så hoppas jag kunna gasa på lite. Men vi får se, det var ett tag sen jag sprang en tävling.
Testet förra veckan gick dåligt, känslan var att jag var väldigt sliten, ochet visade sig ganska fort när jag skulle dunka på lite.
Det som var positivt var att jag på lägre intensiteter var mycket starkare än förr, och det borde tyda på förbättring trots allt, men pigga ben alltså.

060621 Em
Vilka jävla idioter det finns i trafiken! Jag var ute i eftermiddag och åkte rullskidor här iÖstersund, en helt normal tur på gator och cykelvägar. Skillnaden idag var att jag träffade på tre olika bilister under 30 minuter som alla måste haft "grand theif auto" i vindrutan!
Det förste svänger rakt ut från en korsning framför mig där jag hade företräde, han såg mig i tid och kunde ha stannat, visst såg han lite skamsen ut efteråt när jag visade fingret.
Den andre genar en sväng i en korsning där jag bromsar in tydligt och måste nästan slänga mig för att inte krocka, han pratade i mobiltelefon och såg mig tydligt men tyckte nog att det var hans väg!
Den tredje "lilla nyss fått körkortet och lånat pappas nya bil muppen", åker ut precis framför mig i en rondell som jag var i och åkte rakt genom. Denna gång var det under kontroll men av "muppens" ansiktsuttryck så skulle han gärna åkte ännu närmare mig för att visa vem som bestämde.
Det är ganska sällan man råkar ut för något, men när tre samma pass visar så här dåligt omdömme blir man fundersam. Visst tar jag plats i trafiken, men det är därför jag verkligen vill visa att jag finns för att undvika missförstånd.
Det som är upprörande är att dessa bilister tycker att det vore värt det att skada eller döda en medtrafikant för att de vill visa sina principer i trafiken.

060621
Snart midsommar. Sil, pära, sol och snaps! Som vanligt är inget speciellt planerat till helgen, men det brkar bli roligt ändå, dessutom är det ju Tyskland matchen på lördag.
Imorgon ska jag köra maxtest på vintersportcentrat här i Östersund, med tanke på hur seg jag kände mig idag på första passet så kan det bli en riktig pina att kliva på rullskidbandet. Men det är ett bra test och jag har skjutit på det en månad ungefär så det är hög tid nu att se hur man ligger till inför sommarträningen.

060616
AXEL-dagen!
Intervallveckan var hård och rättvis, musklerna blev riktigt möra, men 2 dagars vila och man blev sugen på träning igen så jag anslöt i tisdags till första lägret med Åsarna i just Åsarna.
Tanken med detta läger är att köra mycket och hård löpning. vilket vi har gjort. Väldigt fina turer har vi gjort med guidening av evigt supertränade Janne Ottosson (2.40 på Sthlm-maran ifjol bla). Väldigt intressant att träna lite som dom gjorde förr. Största skillnaden är framförallt att det nästan inte kördes några intervallpass förr, men jag kan lova att det var minst lika mycket tid i de högre pulszonerna ändå. Löpturerna är designade för att det ska ge en skidåkare vad den behöver, det kan jag lova!
Travet gick sådär, V75 sparck i första löpet då vi hade en spik, två blev den travarn. Sen blev det ytterligare bom i tvåan, trots 2 garderingar. sedan satte vi resterande 5 löp.
Det var en skön dag på travet, synd bara med Marvelous Bråten i sista löpet som dog efter målgång. Den va väl försäkrad..?

060608
Sega ben och kort stubin, det är en bra sammanfattning av hur man blir av blir av att köra 2 intervallpass per dag.
Imorgon är det dubbla stakintervallpass, sedan blir det löptest på lördag fm, sen är det vila!
På lördag är det också den stora travdagen här i Östersund, Jämtland Stora Pris! Alltid kul att smyga in i de kretsarna och snacka lite trav, speciellt när man är så insatt....20,20 Victory....

060604
Träningen flyter på bra nu och jag kommer denna vecka köra en sk. intervallvecka. Då kör jag 8 intervallpass på en vecka istället för vanliga 3. Detta är för att jag ska spetsa till "shape´n" och för att jag ska kunna träna effektiva efteråt. Det börjar imorgon med stakintervaller tillsammans med Södergren, MF och P.Larsson.
Det skulle underlätta för träningen om det nån gång kunde bli sol och varmt i denna stad. Kanske man blir lite bortskämd från Mallorca då vi hade 42 grader som varmast på ett trändingspass...

060524
Idag är det den mest omtalade etappen på Girot. En avslutningsstigning på drygt 17km, där de sista 5 km är på en brant (upp till 25%) GRUSVÄG!
Ivan "il terrible" har ju ett supergrepp om totalen, men det ska bli intressant att se om nån kan utnyttja denna svåra stigning till sin fördel.
Med anledning av landslagsuttagningen och att jag efter 2 år blivit petad ur B-laget, så stödjer jag fullt ut att förbundet satsar på yngre åkare, synd att det inte gjordes det när jag var under 23 bara. Dock är det som att slå undan benen på några av oss som inte är långt från A-laget, men ändå inte får stöttning för att vi är för gamla (åldersgräns iår 25). Förbundet har trots sin nya satsning alltid varit tydlig i sin utbildning att man i de flesta fall når sin topp som skidåkare vid närmare 30.
I Åsarna har vi nu ett upplägg som överträffar B-laget i form av träningssupport, dock så har klimatet ang. sponsring för att kunna satsa 100% och utrusning blivit kyligare. Men jag har märkt ett värmade intresse att få hjälpa till så inför nästa säsong så tror jag på sikt att detta kommer att gynna mig och mina sponsorer!
Not. Ännu så har ingen från förbundet hört av sig och berättat/förklarat petningen personligen.

060522
I förrgår kom jag hem, eller rättare sagt till Arlanda. Det blev en övernattning hos min lillebror Oskar, för igår så hade jag möjligheten att hjälpa Sundbybergs skidungdomar med lite träning. Vi körde styrketräning och skidgång, ett ganska tufft pass tyckte jag, e!det räckte inte för alla. Några körde ytterligare ett pass på rullskidor då jag duschat och var på väg hemåt, imponerande!

060517
Norges nationaldag.... ja den har varit svår att undgå hela dagen faktiskt. Vi reflekterade ganska tidigt i morse över att norskarna på hotellet hade satt upp flagor och bar andra nationalistiska symboler på kläderna......men givetvis så funderade vi inte så mycket på det då man är van att dom annars gärna visar var de kommer från, inget speciellt alltså. Men en flukt på klockan och givetvis noteringen att den 17 maj är Champ-liga final, då föll poletten ner! Heja Norge....

060514
En vecka kvar på Mallorca och benen är i dagsläget ganska möra. Nästan 30 timmar på sadeln har det blivit och vilodagen igår och idag är ett måste för nu har Fredrik "Vinokurov" Persson anlänt för att vara med sista veckan.
Maila mig gärna om lite bilder härifrån!

060511
Det är femte dagen här på Mallorca och det har blivit några riktigt fina cykeldagar. Igår körde vi bl.a. la Calobra, en av öns mäktigaste stigningar, 10km och drygt 6% i snittlutning. Jag är idag sliten och det blir poolen för mig!
En dag här ser ut så att vi stiger upp kl.08.00, går och äter frukost. Träningen börjar vid 9.00, för att hålla på långt in på eftermiddagen. När vi kommer hem trötta och hungriga, blir det chips/mackor/godis och öl. Ofta blir det också en liten powernap innan man förhoppningsvis hinner med en timme vid poolen. Kl.18.00 är det middag och vissa dagar kör vi ett pass i gymmet på kvällen. Det är sedan ganska svårt att hålla sig vaken längre än till 23, men några kvällar försöker vi....!

060503
April slöheten har varit skönt, men också lite olustig . Jag har alltid varit pigg på att träna och tävla i april och längtar efter att dra igång tränandet inför nästkommande säsong. Det har dock absolut inte varit känslan iår, jag var varit total less på skidåkning, och har haft svårt att mobilisera krafter. Om det beror på att jag annars om åren alltid har legat back på träning pga skador och därigenom varit sugen på revansch och träning, vilket jag inte har varit iår då jag för första senioråret lyckats slippa allvarligare skador och kunnat träna och förbereda mig max, vet jag inte. Eller om det beror på att det strulat på och kring tävlingar så jag inte lyckats fullt ut? Det borde ge revansch lust, men jag har varit less på skidåkningen istället.
Jag har iallafall sparkat igång träningen denna vecka inför VM säsongen! Jag vet vad jag måste göra och underkasta mig för att vara med i Sapporo. Tyvärr så har jag än inte löst det ekonomiska för att jag ska kunna ha förutsättningarna att göra det planerade, men jag hoppas verkligen att jag får ihop det så man kan ta chansen!
En sak som fungerade kanonbra i upptakten av träningssäsongen ifjol var cykelresan i maj till Mallorca. Så det blir iår också, avresa på lördag, 14 svettiga dagar !

060424
I lördags var det Vålådalsloppet eller "Jerry Ahrlin invitational 2006"!
Loppet grundar sig på "King of the Hill" backen som Jerry döpt efter ett intervallpass tillsammans med Oskar Svärd i vintras. Det var då idén på att ha ett skidlopp i April med denna stigning på 4 km kläcktes.
Jerry har sedan dess jobbat stenhårt tillsammans med Vålådalen hotellet för att kunna genomföra detta, och det var grymt på många sätt!
Bra arrengemang, sol, after ski, mat och dryck och framförallt en fin tävling över 27 km på Ottfjällssluttningen.
Loppet vanns efter spurt med mig av Fredrik Persson, men jag tog det åtråvärda "King of the Hill" bergspriset på toppen av fjället. 28 herrar och 8 damer genomförde loppet och till nästa år så hoppas Jerry att ha lite mer ekonomi för att bjuda in några fler.. ;-)

060413
GLAD PÅSK alla kycklingar!
Ikväll firar vi in påsken med en cocktailafton hos herr Fredrik Persson, trevligt!

060407
Sverigecup finaler i Bruksvallarna ihelgen....blev inget, vaknade upp idag med halsont. Blev inte så förvånad, det är väl som det ska.
Åkte till Åre idag istället och kollade på turistan, det förgyllde dagen!

060405
Tack Hestra för en god middag!

060403
SM, 50 km.
Gårdagen blev en enda lång pina. Jag hade aldrig något flyt i åkningen och jag kände mig lika tom på kraft i musklerna som i torsdags. Jag försökte öppna hårt för att försöka vara med i toppen, och det gick hyfsat och jag låg 11:a vid 5km, men jag kände att jag inte fick något gratis. Vid 10 km kom Johan Olsson ikapp mig och jag gav allt för att haka på men jag orkade inte. Resten av loppet åkte jag utan att pina mig det sista, men trots det så blev jag totalt körd sista 5 km.
Jag kan konstatera att det inte går att bara åka igenom en 5mil, man blir trött, riktigt trött hur man än gör!
24:e plats blev det i mål och det blev inte så lyckat SM, magsjuka första halvan och sedan 2 lopp i riktigt dålig form, trist.

060330
SM, 15 km.
Jag är mycket nöjd med dagens lopp, det blev inte min bästa SM placering (9:a), men med tanke på magsjukan och på hur tom jag var på krafter så är jag jätte nöjd med kvällens lopp. Avståndet upp i listan va inte så avskräckande heller, men det var väldigt mycket stakning och då brukar avstånden vara lite mindre än på en tuffare bana.
Det blev ju en medalj dessutom, lagsilver tillsammans med Mats Larsson (3:a) och Johan Olsson (6:a)!
Nu blir det SM femmilen på söndag, och jag hoppas det här var den genomkörare jag behövde!

060329
Nu är jag med i matchen igen, jag åkte upp hit till Boden/Luleå igår och kunde följa slutet på sprintstafetten live. Det gick ju otroligt bra med dubbla guld igår, grymt!
15 km imorgon känns som en lopp som kan gå bra, men det känns lite osäkert, dels pga av magsjukan, dels pga av att det var nästan 3 månader sen om jag åkte den distansen sist, trots att det varit tävlingar hela tiden.

060324
Igår natt åkte jag på magsjuka, sedan dess har jag legat i över 30 timmar och kvidit.
Vad det gäller SM så känns det återign typiskt att något ska behöva krasa satsningen, men det kommer fler möjligheter...

060321
Till helgen drar SM veckan igång, det blir en tuff vecka med 6 race på 9 dagar. Det är svårt
mobilisera krafter så här sent på säsongen för en hel vecka framförallt mentalt, det har ju varit tävlingar varje helg sen november.
Men det är samtidig otroligt roligt att campa med klubben och racea lite, och det är ju det här man längtar efter en regnig dag på rullskidorna!
Lördag, skiathlon 30km
Söndag, stafett skate 3x10km
Måndag, vila
Tisdag, sprintstafett klassiskt
Onsdag, vila
Torsdag, 15 km klassiskt
Fredag, vila
Lördag, sprint skate
Söndag, 50 km skate
På vilodagarna blir det lätt träning och skidtestning.

060319
Birkebenerloppet, 54km.
Är idag helt utpumpad och har träningsvärk i hela kroppen, det blev en tuff dag igår!
Förutsättningarna var innan loppet att det skulle vara ca.-4 grader i starten och sedan något liknande på fjället, men där mer kärv drivsnö och blåst.
Vi var i starten väldigt trygga och lugna med vallningen, skidorna gick kanon och det kändes väldigt bra i kroppen.
Starten gick och jag var med direkt upp i tät, men bara någon kilometer upp så var det som att åka in i en vägg med värme, och jag kände att skidorna släppte mer och mer, men jag körde på trots att jag fick släppa fler och fler förbi mig. Jag hade förhoppningar på att drivsnön på fjället skulle bli min räddning då den kunde göra att skidorna fick fäste igen, men tyvärr så var det lika illa där.
Jag körde allt vad jag hade i nästan en och en halv timme, innan jag gav upp tätklungan. Då hade jag legat som en jojjo mellan 10 sek till 1 minut till svansen på en stor tätklunga som tog det väldigt lugnt upp på fjället, men jag hade ändå inte en chans.
Jag stannade och vallade på skidorna för att jag skulle ta mig framåt efter halva loppet, men jag var då så trött efter första delen att jag knappt hade styrfart, så när jag äntligen efter nästan hela loppet (45km) kom till några av våra dricka langare så tvekade jag inte en sekund, utan klev av direkt, helt körd med värk överallt.
Det var många som hade halvdåliga skidor pga av de varma vindarna, tjuvsläpp eller dåligt glid var vanligt. Men i efterhand så var det väldigt svårt att förutspå detta, vi låg helt rätt i vallning men måste ha hamnat bara några lager i valla för att det skulle ha funkat.
Förutsättningarna för det här loppet är mycket speciella och det har jag definitivt fått känna på.

060316
På lördag åker jag Birkebenerloppet Det är Norges svar på Vasaloppet och är otroligt stort lopp. Framförallt så är det banan och förutsättningarna som har gjort att det är ett riktigt mandomsprov. 52km över fjället på en riktigt tuff bana, bl.a. så tar det första backen omkring 1 timme att åka och då har man avverkat 15 km! Till råga på allt så ska man enligt reglerna åka med en ryggsäck som minst ska väga 3,5 kg!
Jag var ute ock åkte med en sån rygga idag, och det kändes definitivt. Men det gäller att försöka utnyttja den tyngden i åkningen istället för att motarbeta den. Tyngpunkten sitter långt upp på ryggen så det blir jobbigt att hålla den i diagonalen och i stakningen.
Loppet ingår i långloppsvärldscupen, så det allra bästa motståndet står på startlinjen.

060312
Anders Södergrens seger i Holmenkollen igår är riktigt mäktig. Loppet innehöll det mesta, men framförallt tungt före, plötsligt snöfall och riktiga omkastningar i listan. Det är bl.a. därför mycket större att vinna "Kollen" än OS-femmilen.
Jag kör några dagar med riktigt hård träning nu, upp till 3 pass per dag är det. Men det går utmärkt bara man vill göra det och känner sig sugen att träna.

060309
WC Falun, skiathlon.
Jag var otroligt laddad igår, och jag ville verkligen göra ett bra lopp. Det började bra på den klassiska delen, jag hade som plan att försöka vara offensiv i täten om jag tog mig upp dit, jag hade ju startnummer 66 och stod längst bak i starten.
Jag lyckades på ett smidigt sätt ta mig upp till topp 12 redan efter 1,5 km, och kände att jag hade superbra skidor. Så då bestämde jag mig för att bevaka toppen och spara så mycket krafter som möjligt till skate delen, för jag kände att jag hade något riktigt bra på gång.
Jag kom in i tätklungan i skidbytet och gav mig iväg och tog några placeringar i första backen och var uppe på topp 10, men jag kände någon oroväckande då och den känslan besannades i första lilla utförsbacken. Jag hade riktigt dåligt glid och dessutom nöp skidorna fast när jag försökte trycka på mer, det var som en dålig repris, det ska inte få gå bra!
Medans folk svepte om utför och jag satt fast uppför så gjorde min förhandsfavorit ett perfekt lopp, och vann suveränt, herr P.Northug!
Vad det gäller skateskidorna så behövde jag inte ens nämna det för vallarna, de såg allt och var lika besvikna som mig. Landslaget hade gett vallaråd innan loppet, där dom tyckte att det skulle vara en sorts glidvallning på klassiskt och en annan på skate!? Sedan så var det en specialrill för kallföre som drogs i skidorna som jag tror var det huvudsakliga orsaken till missödet, den var helt säkert för vass, och det kändes ju som skidorna skar fast.
Det ska tilläggas att jag haft kanonskidor många gånger i vinter och igår dessutom på klassiskt, och det är så små marginaler som gör att det kan skita sig.

060306
Det blev en rafflande upplösning av Vasaloppet, made by Jerry Ahrlin! Hans grymma körning sista 15km knäckte alla utom Thynell, trist att bli 2:a så men ändå på det bästa sättet...
Imorgon åker jag ner till Falun för att förbereda mig för WC skiathlonen på onsdag eftermiddag. Vi kommer att köra 10+10km, och jag hoppas på ett bra resultat, jag är väl förberedd och är i mycket bra form så jag ska ge mitt yttersta för ett toppplacering.

060304
Det är dags att tippa Vasaloppet och jag tror sen tidigare på Stanislav Rezac som segrare. Jag trodde ganska säkert att han skulle ta det redan ifjol, men då klantade framförallt han till sig och drog ner en massvurpa på ingången till Moraparken.
Jag tror mycket starkt på Jörgen Aukland då norskarna kommer att ha en klar taktik för att få han först över mållinjen.
Det som talar emot alla starka stakåkare är att det är ganska lösa och kärva spår, vilket tyvärr kommer att missgynna en outsider som Jerry Ahrlin.
En annan outsider som kan kliva fram är Niklas Karlsson, som jag tippar högst av Moraåkarna. Raul Olle kommer att varai toppen, men med en alldeles för taskig avslutning så blir det nog ingen seger.
Jag hoppas på en intensivt lopp där det spricker upp omgående i klungan, men jag tror att det kommer att hålla ihop ganska länge imorgon, förmodligen till efter Lunbäcksbackarna, eventuellt så kommer några samarbetsvilliga loss redan i Risbergsbackarna, det vore roligt.
07.30 bullas frukosten upp framför tvn...GÖÖÖÖTT

060302
Skejtvasan, 45km
Det var lösa spår och fallande nysnö igår på Skejtvasan. Det var alltså väldigt tungfört, dessutom så var det en "extra slinga" på 15km.
Det var en ganska dryg resa, men det kändes väldigt bra och jag provade vid två tillfällen att rycka och det lyckades jag med, men jag fick inte med mig någon som kunde hjälpa till med farthållningen, vilket är nästan ett måste på slutmilen på Vasan.
Så trots att det föll bort en hel del folk från tätklungan så var vi 11 stycken som kom in på upploppet i Mora. I rygg på Tobias Fredriksson på 5:e plats trodde jag att det var perfekt slagläge, men Tobbe var inte sig lik så det var bara att pasera honom och jag tog mig upp på 3:e plats.
Jag kände verkligen att jag hade chansen att vinna men jag är väldigt nöjd med loppet och hur det kändes, det var roligt att Marcus Hellner tog segern!

060227
Jag har börjat träna och det känns helt ok. Blev nån extra vilodag men ingen värre sjukdom. Nu blir det att testa formen på Skejtvasan på Onsdag, sen får ni se vad det blir. Åsarna vill att jag ska åka Vasaloppet men jag själv har inga ambitioner på det. Jag har inte laddat ett dugg för det, men kanske om det känns bra så kör jag....

060224
Det blir ingen Scandinavisk cup i helgen då jag blivit lite krasslig. Väldigt tråkigt då jag känner mig i gott slag, man får hoppas det går över snabbt och jag kan komma i träning igen. Mitt största mål närmast är WC i Falun om knappt 2 veckor!

060220
Ihelgen var det Sverigecup tävlingar i Haninge, 15 km skate på lördagen och sprint klassiskt på söndagen.
Skateloppet gick mycket bra och jag var inför sista 5 km i slagläge för en andra plats, men det vill sig inte riktigt, jag kände mig mycket pigg men fick problem med vadkramp och fick på stora delar av slutet staka för att ta mig imål. 5:a slutade jag, vann gjorde Rikard Andreasson, Mora.
Sprintprologen vann jag återigen, och allt kändes bra, kvarten var kontrollerad, men en taktisk miss i semin gjorde att jag missade finalen och fick revanschera mig i B-finalen som jag vann. En femteplats igen alltså.
Återigen så funkar allt men det är alltid någon som gör att det inte får bära hela vägen, det är otroligt frustrerande och det är en trend som måste brytas. Kanske som Sverige och stafetter.....

060214
OS GULD x 2
GRATTIS, och tack för idag gick det lätt att träna!

Scandinavisk Cup , Hanjja, Estland
Av erfarenhet så håller Estland och då framförallt Otepää riktigt hög klass på tävlingar och allt kring dem, så förväntningarna var ganska höga när en ny ort skulle testa att hålla i ett tävlingsarrengemang. Tyvärr så blev det inte så lyckat för Norskarna som fick bo i 5-6 personer i samma rum och vara 20 pers som delade på 2 toaletter, dessutom gick det magsjuka. Deras ledare fick bo i korridoren, likadant var det för Finnarna. Därför svalde man rätt snabbt när man va lite besviken på att det var kallt på vårt tvåvåniga dubbelrum, och att inte handukarna byttes på toaletten med golvvärme.... Dessutom hade vi en härlig vedeldad bastu med tillhörande isvak...
Lördag, 10km Skate
11:a. Det var mitt klart bästa skatelopp denna säsong, och då gjorde jag en lite tam första halva. Jag kände att tekniken satt som den skulle och jag tror jag har hittat rätt igen.
Söndag, 30km Klassiskt
8:a. Jag hade höga förväntningar inför loppet och jag kände mig i kanonform, tyvärr så var köldgraderna lite för många och jag fick omgående problem i loppet med min j..a köldastma. När luftrören krampar så går prestationen ner radikalt, och hade det inte varit för den fantastiska formen så hade jag tvingats bryta loppet, men denna dag kände jag inte mjölksyra, bara matthet så jag kämpade mig i mål men är väldigt besviken över dagen.

060206
Igår åkte jag Wadköpingsloppet i Örebro. 500 startande i -16 graders kyla.
Jag och Fredrik Persson hade på förhand bestämt att köra på hela loppet för att få en bra genomkörare, och loppet gick i rekordfart. På halva sträckan var det ett bergspris som jag med hårt motstånd av Petter Myhldalk, lyckades ta. Han var den ende som hängde med Fredrik och mig. När det var ca.7km kvar blev det lite passiv körning och P.O Swahn närmade sig bakom. 2 km senare provade jag ett ryck i stakning och det blev en lucka för mig och Petter. På slutet var jag lite osäker på banan och jag la kraft på fel ställen, så med några hundra meter kvar så blev det en klassisk cykelspurt med 2 utbrytare, avvaktande med jag i tät till Petter drog upp spurten med 150m kvar. Jag stod kvar kändes det som och blev därmed 2:a.
Totalt sett kändes loppet bra och ger mersmak inför nästa Scandinaviska cup i Estland i helgen.

060201
Regn, regn och åter regn! Trist väder, och det har gjort att helgens Milkolopp har ställts in. Däremot så är det tydligen riktigt bra snöförhållande söderut, så på lördag följer jag med Fredrik Persson till hans hemmatrakter i Örebro för att köra Wadköpingsloppet. Det ska bli riktigt roligt!
Det blev en Åre tur idag också, och denna gång fick jag med Fredrik. Men det var inte kul på fjället med snöblandat regn piskande i ansiktet med en vind på över 20m/s, det blev dock ett väldigt bra träningspass!

060129
DM, sprint klassiskt i Östersund.
Det blev en seger till idag, men jag fick bra motstånd av Fredrik Byström (Husum). Han deltog utom tävlan men var den som var närmast både i kvalet (+1,9s) och i finalen. Det var en relativit flack bana idag, och Bysse valde att staka utan fäste, men jag fick till väldigt bra skidor med färste så det var avgörande. En sammanfattningsvis lyckad helg, dessutom var det roligt att se alla yngre kämpa på de tuffa banorna i Öskterrängen!

060128
DM, 15 km Skate i Östersund.
För ovanlighetens skull vann jag idag en skatetävling. Det var på lite slitna ben, men jag kunde åka på Erik Olofssons tider hela loppet och jag låg 1 sek efter han vid 5km och 0,2 sek vid 10km, på sista 5 km drog jag på det jag hade och segermarginalen blev 19 sek.
Det blev trippelt Åsarna då Magnus Mhyr blev 3:a.
Imorgon är det en klassisk sprint.

060124
Idag körde jag ett lite speciellt pass. Jag drog till Åre halv sju på morgonen för att innan liftarna öppnade åka skidor i slalombacken....uppför! Jag körde ungefär samma sträckning som jag springer på sommaren, och jag drog på nästan det jag hade uppöver. Det blev cirka 800 höjdmeter och en snittpuls på 182.
Det var många som såg lite undrade ut när man sedan kom nedför backen på längdlagg och med pannlampa på huvudet....
Men det var ett bar pass som jag kommer att göra om.

060122
Nu är jag frisk iallafall, men inte så frisk så jag kunde åka Hotingloppet (42km) idag. Istället har jag varit hos mina föräldrar i Bergeforsen och mått gött. Det har kommit otroligt mycket snö här vid kusten, synd bara att det inte finns något större intresse att fixa spår här i Medelpad. En sååå fin skidstadion här i Bergeforsen, mycket snö, men inga spår, och likadant var det i Jul. Tragiskt!

060117
Den motivation till träning och tävlande framöver har nu förbytts i lite uppgivenhet. En regäl förkylning har jag dragit på mig, så går det när man tävlar småkrasslig! Visdomsord-hittas alltid på i efterhand....

060116
Helgens stafett i Val di Fiemme var inte Sveriges stoltaste skidminnen, inte heller mitt. Jag kände redan dagen innan att jag var riktigt dålig i luftrören, och det blev inte bättre till tävlingsdagen, men det var bara att göra ett försök att åka.
Det tog stopp redan efter ett par km, så det var bara att försöka "hålla ihop" det så bra det gick, och med en bra avslutning så tappade jag inte så förskräckligt mycket, ca. 54 sek på M.Fredriksson och 1.06 på förra helgens segrare V.Rotchev.
Tillsammans Björn Lind, Fredrik Östberg och Jörgen Brink så blev vi till slut 15:e i stafetten.

060111
Varmvädret är här, lite skönt faktiskt att slippa frysa på passen. Dessutom var det gött att åka klister idag, bra fäste och bra glid!
På fredag morgon tidig (zzzz) går flyget nedöver. I helgen går också scan-cup+sve-cup i Skellefteå, där är det fina banor och jag tror Fredrik Persson är revansch sugen, det var ju där han tog SM silver för två år sedan!

060109
Efter helgens 22:a plats så får jag fortsatt förtroende och kommer att åka WC-stafett i Val di fiemme på söndag. Det kommer att bli en klassisk sträcka i andra laget. Jag känner mig inte lika spänd inför helgen utan det känns mycket roligare och jag känner inte någon press att prestera.
Grattis till sprint dominator Björn Lind !
060107
22:a i WC idag.
Jag har varit så otroligt nervös och spänd de senaste dagarna inför tävlingen idag, så det kändes skönt att gå i mål och gjort ett bra lopp.
Banan här i Otepää är en av de tuffaste i världen, men med det massiva publikstödet så är det faktiskt lite av en njutning att åka här.

2006 01 02
Ett nytt år och nya utmaningar! Det drar igång direkt med att jag får möjligheten i världscupen, dvs i 15 km loppet i Otepää nu på Lördag. Det är en tävling som jag har haft i tankarna en längre tid och det skulle vara roligt om man kunde prestera sitt yttersta. Otepää är en ort jag är bekant med tidigare, jag har varit där 4 ggr förut både på världscup och på sommartävlingar, och det gäller att bryta en trend då det förr gått lite troll i tävlandet där!

Inga kommentarer: